Китайският президент Си Цзинпин е заявил на американския си колега Доналд Тръмп, че на Корейския полуостров са настъпили "положителни промени". Това съобщават китайските държавни медии след телефонен разговор между двамата държавни ръководители.

Тръмп притисна Си да засили икономическия и политически натиск върху Северна Корея с надеждата да я убеди да спре разработването на ядрената си програма.

Напрежението се покачи неимоверно, след като Северна Корея проведе поредица от ядрени и ракетни изпитания, а севернокорейският вожд Ким Чен-ун размени заплахи за война и лични нападки с Тръмп.

Ала през последните седмици се наблюдава очевидно сближаване, като Северна и Южна Корея се срещнаха за първи път от две години, а Пхенян се съгласи да изпрати спортисти на Зимните олимпийски игри в южнокорейския зимен център Пьончан.

В телефонния разговор Си Цзинпин "посочи, че положението на Корейския полуостров показа някои положителни промени", уточнява официалната китайска новинарска агенция "Синхуа".

"Всички заинтересовани страни трябва да положат съвместни усилия, за да съхранят постигнатото успокояване на положението на Корейския полуостров и да създадат условия за рестартиране на преговорите", настоял още китайският държавен глава.

Русия заклейми като "неподходяща" международна конференция за Северна Корея

Русия заклейми като "неподходяща" международна конференция за Северна Корея

Срещата била "съживяване на подхода и манталитета от Студената война"

Телефонният разговор беше проведен, докато министрите на външните работи на 20 страни се събраха в канадския град Ванкувър, за да проведат двудневни преговори относно кризата около ядрената и ракетна програма на Северна Корея.

Но САЩ остават скептично настроени, че Ким Чен-ун е готов да преговаря за оръжейната си програма.

Китай разкритикува преговорите във Ванкувър, на които домакин са САЩ и Канада и на които няма да участват Пекин и Москва, и призова обсъжданията за санкции срещу Пхенян да останат в рамките на Съвета за сигурност на ООН.

По време на телефонния разговор на Си Цзинпин с Тръмп той също така е приканил американския си колега, който зае твърда линия срещу търговския дисбаланс между двете страни, да седне на масата на преговори по икономическите въпроси.