Основните политически партии в Тунис обвиниха президента Каис Саид в организиране на преврат, след като той уволни премиера и суспендира парламента, информира Би Би Си.

Саид твърди, че е действал в съответствие с конституцията.

Това стана след масови насилствени протести в неделя заради несправянето на правителството с коронавирусната зараза и икономическите и социални сътресения.

Късно вчера уволненият премиер Хичем Мечичи обяви, че ще предаде правомощията си на онзи, който е назначен от Саид. В изявление Мечичи увери, че не иска да играе ролята на "разрушителен елемент".

Коментарите му дойдоха на фона на нарастващите призиви от международната общност за сдържаност.

Президентът на Тунис разпусна парламента

Президентът на Тунис разпусна парламента

Той отстрани и премиера на страната...

В телефонен разговор вчера американският държавен секретар Антъни Блинкън призова тунизийския президент да "поддържа открит диалог с всички политически актьори и тунизийския народ" според неговия кабинет.

ООН настоя, че "всички спорове... трябва да се разрешават чрез диалог", докато ЕС призова всички замесени страни да зачитат върховенството на правото и да избягват насилието.

Имаше подобни призиви и от Арабската лига, Русия и Катар.

Сблъсъците между привърженици и противници на Саид продължиха вчера в столицата Тунис. Те хвърляха камъни един срещу друг пред сградата на парламента, която е барикадирана от войници.

Политическа криза в Тунис - сили за сигурност нахлуха в офиса на "Ал Джазира"

Политическа криза в Тунис - сили за сигурност нахлуха в офиса на "Ал Джазира"

Протестиращи нападат офиси на ислямистката партия "Ал-Нахда"

Саид, независим, избран през 2019 г., има дългогодишна вражда с Мечичи, който има подкрепата на най-голямата партия в парламента, умерените ислямисти "Енахда".

Президентът също така уволни министрите на отбраната и правосъдието.

Революцията в Тунис през 2011 г. често се смята за единствен успех на въстанията под наслов "Арабска пролет" в региона, но тя не доведе до стабилност в икономическо или политическо отношение.

Скорошният скок на заразените с COVID-19 подхрани дълго продължаващото обществено разочарование. Министърът на здравеопазването беше уволнен миналата седмица след нескопосана кампания за ваксинация.

В неделя хиляди хора в Тунис демонстрираха срещу премиера и "Енахда". Местният щаб на партията в югозападния град Тозьор беше опожарен.

Ще продължи ли Тунис да бъде успешната история на Арабската пролет?

Ще продължи ли Тунис да бъде успешната история на Арабската пролет?

Секуларистите и ислямистите успяваха да намерят компромиса помежду им, формирайки коалиционни кабинети, но Тунис изглеждаше като миниран от вътрешни противоречия

В телевизионно обръщение Саид изтъкна: "Взехме тези решения... докато социалният мир се завърне в Тунис и докато не спасим държавата."

Той обеща да отговори на по-нататъшно насилие с военна сила.

В ранните часове на понеделник председателят на парламента Рачед Ганучи, който ръководи "Енахда", се опита да влезе в сградата на парламента. След като той беше блокиран от поддръжниците на Саид, той и негови собствени лоялисти проведоха протест.

По-късно в понеделник телевизия "Ал Джазира", която се разглежда като симпатична на "Енахда", заяви, че униформени са нахълтали в офисите ѝ в Тунис, като са изключили цялото оборудване и са казали на персонала да напусне.

Президентът Саид и Мечичи са в конфликт от дълго време.

Саид заяви, че сега ще управлява заедно с нов премиер, като парламентът е суспендиран за 30 дни.

Той се позова на конституцията като подкрепа за действията си, но правната рамка е неясна.

Като най-голямата партия в парламента, "Енахда" има право да номинира премиера.

Починалите от/с COVID-19 достигнаха рекорд за страната през миналата седмица, надхвърляйки 300 души в рамките на 24 часа. Тунис има едно от най-високите нива на смъртност на глава от населението в света.

Ваксинацията върви бавно: само 7% от 11,7 млн. население са напълно ваксинирани.

Правителството наскоро се опита да ускори ваксинацията, като я отвори за всички над 18-годишна възраст, но усилията се превърнаха в хаос - с блъсканици, недостиг на доставки и случаи на насилие.

COVID-19 е само един от факторите за вълненията. От революцията през 2011 г. Тунис има девет правителства, много от които с кратък живот.

Дълбоко вкоренените проблеми на безработицата и разпадащата се държавна инфраструктура, които стояха зад въстанието, никога не бяха разрешени.