Президентът на Тунис - Каис Саид, отстрани премиера на страната Хишам Машиши и разпусна Асамблеята на народните представители - еднокамарния парламент на страната - за срок от 30 дни. Държавният глава заяви, че е премахнат имунитетът на депутатите и заплаши, че ако бъде оказана съпротива, ще задейства въоръжените сили, предаде агенция Reuters.

Саид съобщи за предприемането на тези радикални действия, след като проведе спешна среща с представители на спецслужбите и военните. Президентът уточни, че лично се заема с работата на правителството със съдействието на новия премиер.

Тунис с технократско правителство

Тунис с технократско правителство

Предстои вот на доверие

В отговор на изявлението му улиците бяха огласени от клаксони на автомобили, съобщи AFP.

Появиха се съобщения за затваряне на границите е летищата.

Председателят на парламента Рашид Гануши определи действията на президента като "преврат срещу революцията и конституцията". Тази сутрин той призова гражданите на Тунис да излязат на протест, за да спрат преврата.

Във видео, публикувано от управляващата партия "Ал нахда" (Възраждане), чийто лидер е Гануши, политикът посочи, че хората трябва да протестират както на 14 януари 2011 г. Тогава беше свален президентът Бен Али - първият осезаем резултат от Арабската пролет.

Според информация на Reuters, позована на двама свидетели, няколко часа след изявлението на президента транспортни средства на армията са обкръжили сградата на парламента, докато събралите се наоколо хора са ликували и пеели националния химн.

Военните са спрели Гануши на входа на парламента, според разказ на очевидец пред Reuters.

Вчера, 25 юли хиляди протестиращи излязоха по улиците на големите градове в знак на недоволство срещу политиката на управляващата партия и поискаха разпускане на парламента, смяна на политическия режим, и търсене на отговорност от виновните за провалите в борбата с пандемията от COVID-19.

Тунис налага полицейски час за ограничаване на коронавируса

Тунис налага полицейски час за ограничаване на коронавируса

Армията ще патрулира по улиците