Шестима кандидати за президент на Иран обсъдиха в понеделник по време на 4-часов телевизионен дебат икономическите проблеми на страната под санкциите на Съединените щати и други западни държави, съобщава АП. 

Това е първият от пет дебата, планирани през оставащите 10 дни преди гласуването в съкратена кампания за заместване на Раиси, твърдолинейно протеже на върховния лидер аятолах Али Хаменей, който някога се смяташе за възможен наследник на 85-годишния духовник.

Всички те обещаха, че ще се опитат да вдигнат санкциите и да въведат реформи, но никой не даде подробности. Кандидатите обсъдиха още инфлацията, бюджетния дефицит, жилищния проблем на Иран и борбата с корупцията.

Припомняме, че президентските избори бяха насрочени за 28 юни след катастрофата с хеликоптер миналия месец, при която загинаха президентът Ебрахим Раиси, външният министър Хосеин Амир-Абдолахян и други официални лица.

Иран търси наследник на Ебрахим Раиси

Иран търси наследник на Ебрахим Раиси

Страната започна регистрацията на кандидати за предсрочните президентски избори

Изборите идват във време на повишено напрежение между Иран и Запада заради бързо напредващата ядрена програма на Техеран, въоръжаването на Русия във войната на тази страна срещу Украйна и репресиите срещу несъгласните с властта.

Подкрепата на Иран за групировки в целия Близък изток, междувременно, е все повече в светлината на прожекторите, тъй като подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси атакуват кораби в Червено море заради войната Израел-Хамас в Ивицата Газа.

Петима от кандидатите са хардлайнери, докато шестият кандидат, депутатът Масуд Пезешкиан, на 69 години, е сърдечен хирург, който има подкрепата на някои прореформатори.

Най-известният кандидат остава Мохамад Багер Калибаф, 62-годишен, бивш кмет на Техеран с тесни връзки с паравоенната Революционна гвардия на страната. Мнозина обаче си спомнят, че Калибаф, като бивш генерал от гвардията, е участвал в жестоки репресии срещу студенти от ирански университет през 1999 г. Той също така е наредил да се използва стрелба срещу студенти през 2003 г., докато е бил началник на полицията в страната.

Сред кандидатите за президент са и вицепрезидентът на Иран Амир Хосейн Казизаде Хашеми, 53-годишен, и настоящият кмет на Техеран Али Реза Закани, на 58 години. Член на Върховния съвет за национална сигурност, 58-годишният Саид Джалили и духовникът Мостафа Пурмохамади, на 64, предишен вътрешен министър при бившия относително умерен президент Хасан Рухани, също участва в надпреварата.

Калибаф обеща, че ще бъде "силен" президент, който ще подкрепя бедните, ще управлява по-добре икономиката и ще полага усилия за премахване на санкциите чрез дипломатически средства.

Пезешкиан каза, че санкциите са "катастрофа" и също така лобира за по-малко ограничения в интернет. Иран отдавна блокира Facebook, X, Instagram, Telegram и други големи социални медийни платформи и системи за съобщения, главно от съображения за сигурност

Не бе коментирана темата за развалената ядрена сделка. Хаменей има последната дума по всички важни държавни въпроси, включително ядрени, външна политика, космически и военни програми.

Иран погребва Ебрахим Раиси

Иран погребва Ебрахим Раиси

Тленните останки на президента ще бъдат положени в свещения град Машхад

Раиси спечели президентските избори в Иран през 2021 г. при гласуване с най-ниската избирателна активност в историята на Ислямската република.