Основателят и ръководител на руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" Евгений Пригожин заяви в сряда, че битката за източния украински град Бахмут "на практика вече е унищожила украинската армия". Но в същото време призна, че групата също е понесла загуби.

В отговор на въпрос на журналист относно обещанието на украинския президент Володимир Зеленски да защитава Бахмут докрай, Пригожин каза:

"Ако днес се бият две сили — Украйна с колективния Запад от една страна и Русия с малък брой съюзници — тогава генералната битка на ЧВК "Вагнер" срещу въоръжените сили на Украйна с разположени в нея чуждестранни части, в която ЧВК "Вагнер" ще спечели, това е най-големият обрат в тази война и в цялата съвременна история."

В гласовата си бележка в Telegram той каза, че Вагнер "унищожава чужди сили, които се опитват да поставят Русия на колене".

"Това е страхотен обрат във войната, защото само една руска армия ще остане на шахматната дъска и всички останали фигури ще бъдат премахнати от нея. Ако ЧВК "Вагнер" умре в месомелачката в Бахмут и вземе Въоръжените сили на Украйна и сили, прикрепени към нея с чужди оръжия и така нататък, и дава възможност на руската армия да отиде по-далеч, за да защити интересите на Русия, тогава ние сме изпълнили нашата историческа роля, точка", добави той.

Пригожин направи няколко посещения в Бахмут и близките му околности през последните седмици.

Припомняме, че както украинските служители, така и служителите на "Вагнер" признават битките улица по улица в града.

Украинците твърдят, че са стабилизирали ситуацията в Бахмут.

ISW: Със знаково интервю Пригожин даде заявка за Кремъл

ISW: Със знаково интервю Пригожин даде заявка за Кремъл

Москва готви руския елит за продължителна война