Основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин иска от прокуратурата да разследва "престъпления", извършени от висшестоящи служители на руската отбрана преди и по време на военната кампания на Москва в Украйна, съобщава "Ройтерс".

"Днес изпратих писма до Следствения комитет и Прокуратурата на Руската федерация с искане да проверят факта на извършване на престъпление по време на подготовката и провеждането на Специалната военна операция от редица висши служители на Министерството на отбраната", заяви той.

Пригожин уточни, че въпросните писма няма да бъдат публикувани поради факта, че с това ще се занимават следствените органи.

Пригожин обвини Шойгу и шефа на руския Генщаб в държавна измяна

Пригожин обвини Шойгу и шефа на руския Генщаб в държавна измяна

Двамата се опитвали да унищожат "Вагнер"

Шефът на "Вагнер" многократно е обвинявал министъра на отбраната Сергей Шойгу и други руски висшестоящи служители в саботиране на военните усилия на Русия.

Пригожин е най-яркият член от обкръжението на президента Владимир Путин, придобил широка известност в 15-месечната война в Украйна.

Кремъл и Министерството на отбраната игнорират изблиците му, които, изглежда, нарушават правилата на строго контролираната политическа система, създадена от Путин, откакто той зае най-високия пост в Кремъл през 1999 г.

Руските медии със забрана да отразяват Пригожин?

Руските медии със забрана да отразяват Пригожин?

Шефът на "Вагнер" предупреждава, че това ще доведе до ответна реакция от руския народ до месеци