Вестник "Вашингтон пост" съобщи, че някои западни политици, но не и администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, призовават Украйна да проведе следващите президентски избори, въпреки че страната все още е във война с Русия.

Вестникът припомня, че Тайни Кокс, ръководител на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, представляващ Нидерландия, пръв отправи такъв призив към Киев. Наред с други, подобна идея изрази и влиятелният американски сенатор републиканец Линдзи Греъм по време на посещението си в Киев.

Други представители на консервативното крило на американската политика, сред които водещият Тъкър Карлсън, също предложиха провеждането на избори в Украйна. Вестникът припомня, че последният неоснователно обвини Зеленски в отмяна на вота.

Според украинската конституция избори не могат да се провеждат по време на военно положение, което многократно беше заявено от представители на властите в страната. Следващите президентски избори в Украйна трябва да се проведат не по-късно от 31 март 2024 г., но според действащите закони те не могат да се състоят, ако към този момент в страната е в сила военно положение. Това означава, че за да се проведе вотът, трябва или да се промени конституцията на страната, или военното положение да бъде временно отменено.

Украинските официални лица, както и експертите по изборите, с които разговаряха журналисти от "Вашингтон пост", са единодушни, че е практически невъзможно да се проведат свободни и честни избори по време на война.

Вестникът припомня, че около една пета от територията на Украйна остава под руска окупация, а милиони жители на страната са принудени да напуснат домовете си или да заминат в чужбина. Десетки хиляди военнослужещи също са на фронта.

В частни разговори с авторите на публикацията украински официални лица са заявили, че е практически невъзможно да се проведат президентски избори при такива условия - и Русия може да използва ситуацията в своя полза, за да отслаби Украйна отвътре. По-специално, да се опита да увеличи разделението в украинското общество и сред политиците.

Зеленски обсъжда с Трюдо финансовата и хуманитарна подкрепа за Украйна

Зеленски обсъжда с Трюдо финансовата и хуманитарна подкрепа за Украйна

Отава е доставила повече от 6000 тона военна помощ за Украйна

"Руснаците прокарват това по своите тайни канали", заяви пред вестника неназован украински служител. - Няма ситуация, в която по време на война могат да се проведат демократични избори." Лицето добави, че провеждането на избори "може да унищожи много крехката политическа сила на украинската държава".

Въпреки това украинските власти не са отхвърлили категорично идеята за провеждане на президентски избори, за да не влязат в конфликт със западните политици, от чиято подкрепа се нуждаят, пише изданието.

Зеленски: Ако Киев падне, Русия напада половината Европа

Зеленски: Ако Киев падне, Русия напада половината Европа

Никога досега Москва не е срещала толкова силна съпротива, отсече президентът след срещата си с Байдън

В същото време администрацията на президента Джо Байдън смята, че решението за провеждане на избори трябва да бъде взето от Украйна, пишат авторите на публикацията. Те се позовават на думите на неназован служител на Белия дом, според когото американските власти разбират колко трудно е да се проведат избори по време на война. "Ние не оказваме натиск върху тях да проведат избори", казва събеседникът на администрацията на Байдън.

Според члена на украинския парламент подобни призиви идват главно от републиканците, които скоро ще трябва да участват в президентските избори в САЩ през 2024 г. "Това е логично и очаквано", казва неназованият депутат от Радата пред вестника. - Разбира се, украинските въпроси така или иначе ще бъдат част от вътрешнополитическия дискурс в САЩ."