Мащабната операция по търсене и спасяване на единия от пилотите на катастрофиралия гръцки изтребител беше подновена от сутринта във вторник. Офицерът е в неизвестност, откакто пилотираният от него самолет падна в Йонийско море в понеделник, пише гръцкият вестник "Катимерини".

Капитан Ефстатиос Цитлакидис, на 31 години е пилотирал самолета, когато той се разби по време на тренировъчен полет на малка височина в рамките на учение, започнало във военновъздушната база "Андравида" в Северозападен Пелопонес.

Вторият пилот, 29-годишният Мариос Туруцикас, беше открит мъртъв, след като тялото му беше извадено от останките на самолета още в понеделник.

Съобщава се, че летците са подали сигнал за помощ и са били в процес на подготовка за катапултиране, когато самолетът е паднал във водите на Йонийско море.

Изтребителят F-4 "Фантом" II  е произвеждан от американската самолетостроителна  компания "Макдонъл Дъглас" през 60-те години на XX век. Той е един от основните бойни самолети на САЩ във Виетнамската война. В много страни той вече е свален от въоръжение. В момента се експлоатира все още само в Гърция, Турция, Иран и Южна Корея. В Гърция към 2021 са останали на въоръжение 18 машини от този тип именно във военновъздушната база "Андравида". Те са основно модернизирани в Германия след 1997 година.

Изтребител се разби в Южна Италия

Изтребител се разби в Южна Италия

Властите разследват инцидента