Нови протести в ислямски държави срещу любителския филм за пророка Мохамед, направен в САЩ, съобщава БиБиСи.

Най-малко един човек е загинал в северния пакистански град Пешавар при сблъсъци.

В Пешевар протестиращи са атакували двa кино салона. Шофьор към пакистанска телевизия е бил убит, след като полицията е открила огън към демонстрантите. Съобщава се за седем ранени.

Има информация и за сблъсъци между полицията и протестиращи в градовете Равалпинди, Лохор, Карачи.

В столицата Исламабад, където има безредици от вчера, полицията се опитва да блокира голяма част от града, но протестиращите разкъсват блокадите.

Пакистанските власти призоваха хората да провеждат мирни демонстрации.

По-късно „Франс прес" съобщи, че най-малко 13 души са убити при протестите в Пакистан.

Пакистанските власти обявиха, че 16 души са загинали по време на протестите, като 12 души са убити в Карачи, информира Асошиейтед прес.

Протести има и в индийски градове.

Междувременно Франция е затворила посолства и други френски представителства в около 20 страни, след като френското списание „Шарли Ебдо" публикува карикатури на пророка Мохамед.

Френски мюсюлмански лидери осъдиха карикатурите на списанието и призоваха за спокойствие пред джамиите в страната.

„Шарли Ебдо" продаде още в сряда всички списания с карикатурите, но пусна други 70 хиляди копия, които съвпаднаха с днешните молитви в ислямския свят.

В Тунис правителството забрани протестите за днес. Социална медия в страната призова за протест срещу карикатурите. Вътрешният министър на страната смята, че няколко групи планират протести след молитвите.

Има опасения и за протести в либийския град Бенгази, след като групи обявиха, че ще излязат на улиците.

В столицата на Малайзия Куала Лумпур повече от 2000 души мирно протестират пред американското посолство.

В столицата на Египет Кайро, където започнаха протестите срещу филма, египетските сили за сигурност патрулират по улиците около посолството на САЩ.

Хиляди хора са се събрали да протестират срещу филма в Басра в южен Ирак. Те са изгаряли американското и израелското знаме. Също така са носели картини с образа на иранския лидер аятолах Али Хаменей.

Около 10 хиляди души в Бангладеш са излезли по улиците на Дака, за да изразят негодуванието си към карикатурите и филма срещу пророка Мохамед.

Мюсюлмани, шиити и сунити, са взели участие в протестни демонстрации в Ливан.