Проф. Иван Димов е новият заместник-министър на образованието и науката. Той е назначен със заповед на премиера Бойко Борисов, съобщиха от Министерския съвет.

Проф. Димов притежава научна степен "доктор на техническите науки" и е специалист в създаването на математически модели в областта на екологията и финансовата математика.

В момента е председател на Научния съвет на Института по информационни и комуникационни технологии към БАН.

Ресорът на новия зам.-министър на образованието ще бъде висше образование и наука. Днес той беше назначен със заповед на премиера Бойко Борисов.

Проф. Димов е ръководител е на секция по Паралелни алгоритми в Института по информационни и комуникационни технологии.

Проф. Димов е известен с разработките си на математическите модели в областта на екологията и климатичните промени, както и с методите по финансова математика или т.нар. методи „Монте Карло“.

Проф. Иван Димов е изнасял лекции в Университета в Рединг,  Великобритания,  School of Systems Engineering, ACET Center в периода 2005-2007. От 1996 до 2004 г. е бил директор на Института по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науките.

Публикувал е 2 монографии в Elsevier (2006) и World Scientific (2009), редактор e на 8 международни научни издания, публикувани в Springer-Verlag, World Scientific, Elsevier. Участвал е в разработването на европейски проекти за създаването на центрове за върхови постижения и е международен оценител по проекти на НАТО.

Завършил е висшето си образование в Московския изследователски университет - магистър инженер по електронна техника.

Припомняме, до сега на този пост беше проф. Николай Денков, който в три последователни правителства организираше дейността по европейските структурни фондове и висшето образование. Той си тръгна заради различия с новия образователен министър Меглена Кунева.