Протест срещу американския президент Доналд Тръмп, организиран от турската извънпарламентарна лява националистическа партия ВАТАН, се състоя днес пред американското консулство в Истанбул, съобщават турските медии.

В протеста са участвали десетки хора, вбесени от заплахите на Тръмп да "разори" икономически Турция в случай на турска военна операция срещу кюрдските сили в Сирия.

Тръмп: Ще опустошим Турция икономически, ако посегне на кюрдите

Тръмп: Ще опустошим Турция икономически, ако посегне на кюрдите

Започвайки изтеглянето от Сирия...

Протестиращите са носили плакати и скандирали лозунги като "Проклет американски империализъм!" или "турците и кюрдите са братя, Америка е предател".

Напрежението около кюрдския въпрос е високо между Турция и САЩ през последните дни, след като Доналд Тръмп заплаши да "разори" турската икономика в случай на нападение срещу подкрепяните от САЩ кюрдски милиции в Сирия.

Като част от протеста, Джем Дикмен, който е лидер на истанбулския клон на партия ВАТАН, направи изявление пред медиите, като изтъкна, че Тръмп, в профила си в "Туитър", "открито заплаши Турция със санкции в случай на удар срещу кюрдите, и настоя за създаване на зона за сигурност". Дикмен също така добави, че САЩ и техните агенти са отговорни за избиването на кюрдите.

"Турският народ винаги е живял и воювал заедно с братския кюрдски народ. Никой не може да разбие това братство", изтъкна той.

Ердоган и Тръмп постигнали "историческо разбирателство" за Сирия

Ердоган и Тръмп постигнали "историческо разбирателство" за Сирия

Двамата обсъдиха зона за сигурност в Сирия

Според Дикмен турските въоръжени сили провеждат военни операции срещу "американските терористични агенти" - Кюрдската работническа партия (ПКК) и Партия "Демократичен съюз", които "лъжат и предават нашите кюрдски братя".

Джем Дикмен смята, че успехът на тази борба ще освободи кюрдите от заплаха от терористичен коридор.

"С техните лъжи, САЩ се опитват да скрият собствените си престъпления, но няма да успеят да го сторят", добави той.

В изявлението си политикът отбеляза, че не публикациите на Тръмп в "Туитър" и мръсните политики на САЩ, а устойчивостта на турския народ и силата на турската армия са тези, които ще определят съдбата на региона.

"САЩ претърпяха поражение в Сирия и сега се опитват да го прикрият с безразсъдни заплахи и натиск", изтъкна Джем Дикмен.

Помпео обяснява заплахите на Тръмп към Турция, САЩ били ангажирани с кюрдите

Помпео обяснява заплахите на Тръмп към Турция, САЩ били ангажирани с кюрдите

Тръмп имал предвид налагането на санкции на Турция