Прокуратурата на Милано в сряда  поиска бившият италиански премиер Силвио Берлускони да бъде осъден на шест години затвор. Искането е за предполагаемо подкупване на свидетели по дело за наемане на непълнолетни проститутки през 2013 г., съобщи "Ройтерс".

Берлускони бе обвинен, че е платил на 24 души, за да излъжат в предишния процес - за платения секс със 17-годишна мароканска танцьорка в нощен клуб.

Скандалът допринесе за падането от власт на Берлускони като министър-председател през 2011 г..

Берлускони в крайна сметка беше оправдан по това дело и той се призна за невинен в последвалия процес за подкуп.

Съдът: Няма доказателства Берлускони да е знаел, че Руби е непълнолетна

Съдът: Няма доказателства Берлускони да е знаел, че Руби е непълнолетна

Апелативният съд в Милано

Адвокатът на Берлускони Федерико Чекони каза, че не е изненадан от искането на прокурора за затвор и е убеден, че клиентът му ще бъде оправдан.

"Вярваме, че няма престъпление", каза той пред репортери.

Прокурорите също така поискаха присъди от една до шест години за други 27 обвиняеми по делото.

Те включват танцьорката в нощния клуб Карима Ел Махруг, по-известна в Италия с сценичното си име "Руби", която според прокурорите трябва да прекара пет години зад решетките за предполагаемо получаване на подкупи.

Прокурорите казаха, че съдът трябва да конфискува 10,8 милиона евро от Берлускони и 5 милиона евро от Руби, представляващи предполагаеми подкупи, а също така и четири къщи в Милано, за които Берлускони твърди, че е предоставил на разположение на тези, които според тях е платил, за да лъжат.

Процесът, който започна през 2017 г., ще бъде подновен през юни с аргументите на защитата. Присъдата се очаква не по-рано от края на септември.

Берлускони, основател на медийната компания Mediaset, е изправен пред два други подобни случая на предполагаеми подкупи в съдилищата в Рим и Сиена.

Трите опита бяха спирани многократно  поради честите здравословни проблеми на 85-годишния магнат.

Първоначално Берлускони беше признат за виновен, че е платил за секс с Ел Махруг, която е била по това време на 17 години и непълнолетна според италианското законодателство. Експремиерът бе осъден на седем години затвор.

Присъдата беше отменена през 2014 г. от апелативен съд, който постанови, че няма доказателства, че той е знаел нейната възраст.

Берлускони подкупвал свидетели и подправял доказателства по делото Руби

Берлускони подкупвал свидетели и подправял доказателства по делото Руби

След като бе осъден на 7 г. затвор

Кариерата на Берлускони беше преследвана от съдебни битки и той имаше временна забрана да заема политически пост след присъда за данъчни измами през 2013 г.

Тази забрана отдавна изтече и Берлускони отново се впусна в политиката.