Специалният прокурор Стефан Келер, натоварен с проверката на наказателни жалби срещу президента на ФИФА Джани Инфантино, започна наказателно производство срещу ръководителя на управителното тяло на световния футбол. Това обяви органът, който контролира федералните прокурори в Швейцария, съобщават световните осведомителни агенции.

Шефът на ФИФА отрича за офшорната сметка в Панама

Шефът на ФИФА отрича за офшорната сметка в Панама

Неговото име също се оказа замесено

Прокурорът, назначен по делото по-рано този месец, също така поиска одобрение за откриване на производство срещу главния прокурор на Швейцария Михаел Лаубер. Главният прокурор предложи да подаде оставка миналата седмица, след като съдът заключи, че е провеждал тайни срещи с Инфантино и е излъгал своите надзорни органи в швейцарската съдебна система, след като неговата институция разследва корупция, свързана с ФИФА.

През май бившият президент на европейската футболна централа УЕФА Мишел Платини заяви в интервю за списание L'Illustre, че тайните срещи на Лаубер и Инфантино са довели до разследване срещу него заради обвинения в подкуп.

Платини каза, че Инфантино е спечелил позицията си заради "умела комбинация от обстоятелства". Той добави, че както ръководителят на ФИФА, така и Лаубер са прикривали срещите си, защото смятат, че са "недосегаеми и над закона".

Джани Инфантино е новият президент на ФИФА

Джани Инфантино е новият президент на ФИФА

Италианецът победи шейх Салман бин Ибрахим Ал-Халифа