Украински протестиращи атакуваха офиси на управляващата партия на страната, а милицията е използвала сълзотворен газ и гумени куршуми, съобщава „Франс прес".

Френската медия допълни по-късно, че демонстрантите са окупирали офисите на управляващата Партия на регионите.

Интерфакс предаде, че радикални активисти от украинската опозиция са влезли в дворно място, където се намира офис на Партията на регионите. Те унищожили желязна ограда и запалили една от паркираните в двора коли. Когато други две коли излезли от мястото, активистите ги атакували с бейзболни бухалки, но автомобилите изчезнали.

Трима убити и 150 ранени при погрома в Киев
Още...

Радикалните активисти накарали няколко души да излязат от офиса и взели документи от тях. Работещите в офиса хора заявили, че радикални елементи с качулки са окупирали мястото и са наредили всички жени да напуснат сграда. Около 20 жени са напуснали мястото.

Няколко мъже са блокирани в офиса.

„Гласът на Русия" информира пък, че киевската милиция е влязла в стълкновения с протестиращи до украинския парламент. Демонстрантите вадят павета от настилката и хвърлят по силите на реда, а милицията съответно отговаря с гумени куршуми и сълзотворен газ.

Марш на протестиращите в парк Марински до парламента се изроди в масови сблъсъци между активистите и милицията. В района има и поддръжници на управляващата партия.

От милицията съобщиха, цитирани от РИА Новости, че протестиращи се опитват да окупират сграда до парламента. Те хвърлят димки в сградата, което принуждава някои от служителите в нея да скачат от прозорците.

От опозицията заявяват, че демонстранти са се събрали пред парламента с искане за връщане на конституцията от 2004 година, отбелязва УРА-Информ.

Трима войници от украинските вътрешни войски са с наранявания, след като протестиращите разкъсаха блокадата на милицията пред парламента. Говорител на вътрешното министерство обяви, че войниците са ранени, след като активисти са взели камион и са го насочили към кордона от служители на реда около Върховната рада.

Войниците вече получават медицинска помощ.

Според киевската милиция силите за борба с безредиците оказват пасивна съпротива на демонстрантите, докато протестиращите атакуват.

Има информация за трима загинали и над 150 ранени при сблъсъците.

Няколко хиляди активисти са се събрали на Майдана с искане парламентът да върне конституцията от 2004 година.

Един от депутатите от опозицията написал във „Фейсбук", че са били бити депутати от Комунистическата партия в парламента, които заедно с депутатите от Партията на регионите искали да излязат от пленарната зала, но не били пуснати.

Кореспондент на Интерфакс информира, че повече от 50 опозиционери са блокирали достъпа до трибуната в украинския парламент.

Опозиционните депутати са предприели тази мярка, докато радата се подготвяше да дебатира предложени от президентството законодателни поправки, които са свързани с издаване на лицензи на определени бизнеси.

Дневният ред на днешното заседание не включва никакви поправки, свързани с конституцията. Представители на парламента обявиха, че законодателният орган отказва да регистрира решение на опозицията за връщане на конституцията от 2004 година, защото този документ нарушава сегашната харта.

Малко след това заместник-председателят на Върховната рада Руслан Кошулински заявил, че е приета в деловодството на парламента инициативата на опозицията за връщане на конституцията от 2004 година.

Ние я регистрирахме и получихме регистрационен номер", подчертал той.

Според опозицията председателят на радата Владимир Рибак провежда срещи с лидерите на парламентарните групи. Те обсъждат дали да върнат за разглеждане старата конституция.

По-рано опозицията поиска въпросът да бъде разгледан на 18 февруари.