Десетки протестиращи в украински град нападнаха автобуси, превозващи евакуирани от ударения от коронавирус Китай. Евакуираните са докарани в болницата в Нови Санжари, в централната област Полтава, където ще бъдат държани под карантина 14 дни, съобщава БиБиСи.

Президентът Володимир Зеленски призова протестиращите да проявят съпричастност.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) заяви, че фалшив имейл, в който се твърди, че е от здравното министерство се казва, че някои евакуираните са заразени с вируса. Служители на СБУ сега разследват очевидната измама, се казва в изявление.

В Украйна няма потвърдени случаи на новия коронавирус. За да покаже солидарност с евакуираните, министърът на здравеопазването на Украйна Зоряна Скалецка заяви, че ще се присъедини към тях в карантината и ще ръководи министерството по Skype.

"Надявам се, че моето присъствие там ще успокои тези в Нови Санжари, както и в останалата част от страната", пише тя във Facebook.

В четвъртък 45 украинци и 27 чуждестранни граждани са излетели от Ухан, Китай, епицентъра на смъртоносната епидемия, към Харков в източна Украйна.

След това 6 автобуса ги закараха до болницата в Нови Санжари, където бяха посрещнати от демонстранти, които палиха огньове и хвърляха камъни.

В малкия град са забелязани бронетранспортьориПолицията и националната гвардия  да отблокират пътя към сградата, в която евакуираните ще прекарат 14 дни.

Министерството на здравеопазването на страната заяви, че никой от пътниците не е болен.

Дипломатическата мисия на Украйна добави, че трима украинци и жител на Казахстан са останали в Китай, тъй като са съобщили, че имат температура.

Премиерът Олексий Хончарук, здравният министър Зоряна Скалецка и министърът на вътрешните работи Арсен Аваков пътуват към града, за да опитат да успокоят напрежението.

На кадри, публикувани от местни медии, Аваков е видян да се обръща към протестиращите: "Ние не говорим за заразени хора, а за здрави хора."

Протестиращ украинец му отговаря: "Засега."

"В село Нови Санжари, област Полтава, група местни жители блокираха пътя с междурегионално значение по време на акция. Когато полицията се опита да отблокира пътното платно, някои протестиращи се съпротивляваха и възникна краткотраен сблъсък.

За да сложат край на престъплението, полицейските служители задържаха повече от 10 от най-агресивните хора, обясниха им правните последици от извършването на незаконни действия и проведоха превантивни разговори.

За да се предотврати ескалация на конфликта или заплаха за здравето на гражданите, призоваваме участниците да не нарушават закона. Всички опити за извършване на престъпления ще бъдат спрени", коментира началникът на полицията на Полтавска област Иван Виговски, съобщава националната полиция.