Тайванският президент Ма Инзцю заяви днес, че протестите срещу търговския договор с Китай, които продължават вече седмици, няма да попречат на отношенията с Пекин, предадоха световните информационни агенции.

Според него, добрите двустранни отношения с Китай са в интерес и за двете държави. Той заяви, че е склонен договорът да бъде гласуван клауза по клауза, но е срещу отменянето му.

Припомняме, протестиращи окупираха парламента и министерския съвет, гневни от договора с Китай, за който са убедени, че няма да е от полза за страната им. Хиляди полицаи се включиха в акцията оо освобождаването на сградите.

Срещата с китайския му колега Си Дзинпин ще се проведе, убеден е той. Все още почти нищо не е известно за тази среща, очаквана с голям интерес, допълват агенциите. Пекин и Тайпе започнаха през февруари първите си разговори на най-високо равнище от времето на Китайската гражданската война през 1949 година.

Държавният глава е убеден и че протестите в страната му няма да се отразят негативно на туризма.

Той направи изявлението в навечерието на нов масов протест в столицата Тайпе. Демонстрациите са най-голямото предизвикателство за него, откакто пое поста президент, припомнят агенциите.