Нова епоха на съперничество между големите световни сили като Китай, САЩ и Русия поставя света пред непредсказуемо и по-враждебно бъдеще, изтъкват домакините на Мюнхенската конференция за сигурност, цитирани от "Ройтерс".

Озаглавен "Големият пъзел: Кой ще събере парчетата?", техният доклад има за цел да определи дневния ред на лидерите на ежегодната среща на Мюнхенската конференция за сигурност, която ще се проведе от четвъртък до неделя.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс трябва да присъства на събитието в столицата на Бавария, което идва, след като Вашингтон обяви по-рано този месец, че ще спре да спазва историческия Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, сключен между САЩ и СССР през 1987 г.

САЩ навлязоха във водите ни, ще реагираме, бесен Китай

САЩ навлязоха във водите ни, ще реагираме, бесен Китай

Действията на САЩ нарушават китайските закони и международното право

"Предвид преобладаващите стратегически перспективи във Вашингтон, Пекин и Москва, очакванията за нова епоха на съперничество между големите сили изглежда се превръщат в самоизпълняващо се пророчество", се изтъква в доклада.

"Ако всички се подготвят за враждебен свят, пристигането му е почти предопределено... Периодът след Студената война - и общият оптимизъм, свързан с него - приключи. Но не е ясно какъв нов ред ще се появи ... и дали преходният период ще бъде мирен", се подчертава още в доклада.

Председателят на конференцията Волфганг Ишингер, който е бивш посланик на Германия във Вашингтон, призова политиците от средните по големина сили, включително Европейския съюз, да направят повече, за да съхранят либералния международен ред.

Масово германците са негативно настроени към отношенията между Германия и САЩ

Масово германците са негативно настроени към отношенията между Германия и САЩ

Изключително стряскащ обрат в нагласите на германците

В интервю за германски вестник Ишингер е предложил ядреният арсенал на Франция да служи за защита на целия ЕС, а не само на Франция. Това би означавало, че страните от ЕС ще трябва да споделят разходите за поддържане на ядрените оръжия на Франция.

Германският канцлер Ангела Меркел, която ще се изкаже пред конференцията в събота, използва последния си мандат, за да се съсредоточи върху външната политика, насочена към защита и освежаване на мултилатерализма (многостранния подход).

Ала докладът предупреждава, че Берлин и Париж трябва да работят заедно по-ефективно, за да засилят капацитета на "слабо подготвения" ЕС да се справи със засиленото съперничество между големите сили.

"Тъй като няма вероятност вътрешните условия в двете столици да станат по-малко сложни, следващата година ще покаже дали тандемът може да изясни различията си или дали ще бъде пропусната още една възможност", се посочва в доклада.

Разглеждайки други средни по големина сили, докладът обръща внимание на Великобритания, посочвайки: "Процедурите, свързани с Брекзит, ще продължат да причиняват рани от двете страни на Ламанша за години напред."

Поглеждайки още по на изток, той подчертава: "Тези, които разчитат на Япония да закрепи сигурността в Източна Азия, може би ще трябва да влошат очакванията си."

Световната конюктура предполага Китай и САЩ да си сътрудничат тясно

Световната конюктура предполага Китай и САЩ да си сътрудничат тясно

И да използват всички налични шансове, коментира китайският посланик в САЩ