Освобождаването на двамата отвлечени на 20 август в Ирак френски журналисти се е провалило, след като конвоят, който трябвало да ги прехвърли в Сирия, бил обстрелван от американската армия.

Това заяви на пресконференция в Дамаск, цитиран от RFI, френският депутат Дидие Жюлиа, който посредничи за освобождаването на журналистите.
По думите на Жюлиа двамата френски заложници трябвало да бъдат освободени вчера, но по пътя към сирийската граница конвоят им бил атакуван от американски части.

Информацията за инцидента засега не е потвърдена, след като френското външно министерство отказа коментар по случая.

Позовавайки се на Жюлиа, ДПА съобщава, че при обстрела срещу конвоя са загинали шестима души.
Двамата журналисти и посредникът Филип Брет, които пътували в една от колите, не са пострадали. За момента обаче не е ясно дали те са успели да се измъкнат и да продължат пътя си за Дамаск.

Говорител на американската армия нарече "лъжливи" твърденията на френския депутат.

Предпазливост, търпение и липса на коментари. В столицата на Йордания френските представители отказват да коментират действията в Дамаск, където екипът на депутата Дидие Жюлиа дава ту добри, ту лоши новини, съобщава специалния пратеник на РФИ в Аман Люка Манже.

••Френският посланик в Йордания продължава да полага всички усилия за ускоряването и подготовката на евентуалното освобождаване на заложниците, но без излишно бързане.
Той получи подкрепата на генералния секретар на Ке д’Орсе Жан-Пиер Лафон и тук в Аман продължава да действа бюро за координация.

Френски правителствен самолет излетя за да прибере Кристиан Шено и Жорж Малбрюно, но тук нищо не показва, че в близките часове може да има развръзка.
Аман и Дамаск са на почти еднакво разстояние от Багдад и всички се питат дали в този триъгълник изобщо се случва нещо.

Засега в Аман се опитват да покажат, че официалните канали за преговори не са толкова шумни, колкото голямо е безредието в екипа на частния френски посредник, който действа между Сирия и Ирак.••