Турският президент Реджеп Тайип Ердоган благодари на руския лидер Владимир Путин в телефонен разговор в събота за удължаването на зърнената сделка. Това съобщиха пред журналисти от кабинета на турския президент, цитирани от ТАСС.

"По време на разговора бяха обсъдени стъпки за подобряване на отношенията между Турция и Русия и събития, свързани с руско-украинската война. Президентът Ердоган благодари на руския президент Путин за положителната му позиция по отношение на продължаването на черноморската зърнена инициатива", отбелязват от офиса.

Споразумението за износ на храни от Украйна беше сключено на 22 юли миналата година в Истанбул за 120 дни и беше удължено през ноември за същия период. Едно от споразуменията регламентира процедурата за износ на зърно от контролираните от Киев пристанища Одеса, Черноморск и Южний. Освен това беше подписан меморандум между Руската федерация и ООН, който предполага задълженията на световната организация да премахне ограниченията върху износа на руски торове и селскостопански продукти на световните пазари. Москва посочва, че втората част от споразумението не се изпълнява.

На 18 март Русия обяви удължаване на сделката с 60 дни, като предупреди, че това ще бъде достатъчно време за оценка на изпълнението на меморандума с ООН.

По време на разговора Ердоган изрази увереност, че Турция и Русия могат да предприемат нови стъпки на основата на икономическото сътрудничество, договорено в Сочи. В същото време не се уточняват подробности какви биха могли да бъдат тези стъпки.

Както бе отбелязано от неговия офис, турският лидер е заявил, че Анкара отдава голямо значение на бързото прекратяване на конфликта между Русия и Украйна чрез преговори.

Турция многократно е предлагала да стане посредник в преговорите между Русия и Украйна. В Турция се проведоха последните преговори между двете страни в присъствен формат на 29 март миналата година.

Ердоган предаде на президента Владимир Путин "значението, което Турция придава на незабавното прекратяване на конфликта Русия-Украйна чрез преговори", се казва в изявление на турската дирекция по комуникациите в събота.

Путин осъди пред Ердоган деструктивната линия на Киев

Путин осъди пред Ердоган деструктивната линия на Киев

Двамата лидери са обсъдили Украйна, Сирия и двустранното сътрудничество