Руският президент Владимир Путин посети Куба като част от обиколката му в региона, съобщават Ройтерс, АП и „Франс прес".

Шестдневната обиколка на Путин включва също Аржентина и Бразилия, където той ще вземе участие в срещата на върха на БРИКС (ЮАР, Китай, Индия, Русия и Бразилия).

Москва търси сътрудничество със страните от Латинска Америка в петролния и газов сектор, ядрената енергетика, авиоконструктурството, фармацевтичната индустрия, заяви Путин преди визитата си.

Според анализатори с обиколката си Путин се опитва да се измъкне от изолацията, която се опитва да наложи Западът и Европа на Русия.

По време на посещението си в Куба Путин и президентът на островната страна Раул Кастро присъстваха на подписването на редица двустранни споразумения в области като енергетика, индустрия, здравеопазване и справяне с бедствията.

Споразуменията също включват общи проекти за изграждане на център за въздушния и морски транспорт и предоставяне на оборудване за две термоелектрични централи на стойност 1,6 милиона долара.

Ние говорим за възможността от създаване на голям транспортен център в Куба с възможно модернизиране на пристанището Мариел и изграждане на модерно летище с терминал за товари", каза Путин в Куба.

Руският държавен глава също се срещна с 87-годишния Фидел Кастро.

Според руски източници Путин е казал, че те са провели „дълъг и много интересен разговор" с продължителност около 1 час за международна политика и двустранните отношения. Кубинска медия публикува снимки от срещата.

През последните години Москва се опитва да възстанови връзките си със стария си приятел.

Преди посещението си в Куба Путин опрости почти целия дълг на Куба, натрупан по времето на Съветския съюз. Опростената сума е над 30 милиарда долара, а оставащите 3.5 милиарда ще бъдат изплащани от Хавана в продължение на 10 години.

След посещението си в Хавана руският президент Владимир Путин промени програмата на латиноамериканската си обиколка и пристигна в Никарагуа с изненадваща визита, предадоха информационните агенции.

На летището в Манагуа той се срещна с президента на страната Даниел Ортега.
По-рано наблюдатели изказаха предположение, че двамата може би ще се срещнат в Хавана.

През април в световните медии се появиха съобщения, че Никарагуа има намерение да поиска от Москва помощ за осигуряването на защитата от терористи при строителството на новия канал между Атлантическия и Тихия океан. Той е предвиден като алтернатива на Панамския канал, върху който според управляващите в Никарагуа САЩ имат силно влияние.

След Никарагу руският президент ще посети Аржентина. По време на визитата си в Бразлия има вероятност Путин да се срещне с германския канцлер Ангела Меркел (неделя), когато е финалът на Световното първенство по футбол.