Световните лидери се събраха на Нормандския бряг във Франция, за да отбележат 70 години от началото на най-големия военен десант в историята, белязал една от повратните точки в хода на Втората световна война.

Американският президент Барак Обама, британският премиер Дейвид Камерън, руският държавен глава Владимир Путин и френският му колега Франсоа Оланд застанаха рамо до рамо с германския канцлер Ангела Меркел, за да отдадат почит към загиналите само на 6 юни 1944 г. близо 10 000 съюзнически войници и над 250 хил. жертви на цялата военна операция, продължила до 26 юли на същата година.

На церемонията днес присъства дори английската кралица Елизабет II, която по време на войната е служила като шофьор на военен камион към Женската помощна териториална служба на Обединеното кралство.

Стотици ветерани и близки на загинали се събраха за официалната церемония на Суорд Биич, където светът всяка година почита паметта на загиналите в борбата срещу фашизма в Европа.

„Днес ознаменуваме този ден в нашата история, когато нашите народи се събраха в името на общата борба, борбата за свобода. На 6 юни 1944 г. това място бе ужасяващо бойно поле. Това е, което се опитваме да си спомним тук, седем десетилетия по-късно.

Всичко, започнало във въпросната сутрин, се увенчава с неуспех. Артилерията пропуска целите си. Танковете, които трябва да подкрепят пехотата, потъват. Хиляди биват удавени в море от кръв.

Въпреки това войниците продължиха да напредват към позициите на врага, въоръжени единствено с куража си. Повече от 20 000 американци платиха с живота си в Нормандия. Те бяха вашите бащи, братя и приятели. Те бяха нашите освободители”, каза в официалното си слово френският президент Франсоа Оланд и даде думата на американския си колега Барак Обама.

„Дойдохме тук, за да разкажем историята на мъжете и жените, които направиха това, за да не избледнее то от паметта на бъдещите поколения. Разказваме историята на възрастните войници, които стоят тук, изправени, от името на своите другари, които никога не успяха да се приберат у дома”, заяви държавният глава на САЩ.

В заключение Барак Обама изказа благодарност към войниците на Канада и Великобритания, дали живота си по време на десанта, след което започна едноминутното мълчание в памет на всички убити войници.