Иранският президент Ебрахим Раиси обвини Запада, че подкрепя "геноцида" на Израел срещу палестинците в Газа, съобщава "Ройтерс".

Той направи изказването си по време на разговорите в Москва с руския лидер Владимир Путин.

Като част от поредица от срещи, фокусирани върху Близкия изток, Путин поздрави Раиси в Кремъл ден след посещението си в Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, където обсъди цените на петрола и войните в Газа и Украйна.

Руският президент подчерта, че е много важно да се обсъди ситуацията в Близкия изток, особено в палестинските територии.

На свой ред Раиси отвърна: "Това, което се случва в Палестина и Газа, разбира се, е геноцид и престъпление срещу човечеството".

Докато Израел затяга клещите в Газа, за Иран става по-сложно

Докато Израел затяга клещите в Газа, за Иран става по-сложно

Иран не желае конфликтът да ескалира в такава степен, че това да предположи директна и лична роля на режима на аятоласите в него

Иран подкрепя палестинската въоръжена групировка "Хамас" - управляващата власт в Газа, във войната ѝ с Израел. Русия поддържа отношения с всички ключови играчи в Близкия изток - както с "Хамас", така и с Израел, който разгневи, като посрещна делегация на палестинската групировка в Москва през октомври.

Според анализаторите конфликтът в Газа е помогнал на Русия, отвличайки вниманието на света от войната в Украйна и давайки възможност на Москва да се присъедини към други развиващи се страни в знак на солидарност с палестинците.

По-рано Израел заяви, че твърденията за геноцид са достойни за съжаление и изтъкна, че действията му са насочени срещу "Хамас", а не срещу цивилни.

Сергей Лавров: Израел рискува да създаде вековна катастрофа

Сергей Лавров: Израел рискува да създаде вековна катастрофа

Бомбардирането на Газа от Израел противоречи на международното право

Подобно на Северна Корея, чийто лидер Ким Чен-ун проведе среща на върха с Путин в Далечния изток на Русия през септември, Иран е отявлен враг на САЩ и има капацитета да предостави на Москва военна техника за войната ѝ в Украйна, където Русия масово използва ирански дронове.

Съединените щати изразиха силна загриженост относно нарастващото военно сътрудничество между Москва и Техеран.

Миналия месец Кремъл заяви, че Русия и Иран развиват отношенията си, "включително в областта на военно-техническото сътрудничество", но отказа да коментира предположението на Белия дом, че Иран може да обмисля да предостави на Русия балистични ракети.