Евроатлантическата система за сигурност е в колапс и трябва да бъде изградена наново. Това заяви руският президент Владимир Путин на заседание на руското външно министерство, съобщава "Ройтерс".

Той подчерта, че добрите отношения с Русия са от решаващо значение за развитието на Европа.

По негови думи трябва да се намери начин да се работи с Русия.

"Очевидно сме свидетели на колапса на евроатлантическата система за сигурност. Днес тя просто не съществува, трябва по същество да бъде създадена наново", обобщи той.

Медведев зове Русия да вкара Запада в "постоянен кошмар"

Медведев зове Русия да вкара Запада в "постоянен кошмар"

Иска Москва да нанесе максимални щети на неприятелските страни, наложили ѝ санкции

"Всичко това налага заедно с нашите партньори, с всички заинтересовани страни - а те са много, да разработим собствени варианти за гарантиране на сигурността в Евразия, като ги предложим след това за по-широко международно обсъждане".

Путин изтъкна, че е време да се обсъди нова система за сигурност в Европа и Евразия и Русия е отворена за обсъждане на това с всички, включително с НАТО.

"Важно е да се изхожда от факта, че бъдещата архитектура за сигурност е отворена за всички евразийски страни, които желаят да участват в нейното създаване. "За всички" означава и европейските страни и страните от НАТО, разбира се", уточни той.

"Живеем на един и същ континент. Каквото и да се случи, не можете да промените географията, ще трябва да съществуваме заедно и да работим заедно по един или друг начин", изтъкна руският лидер.

Същевременно държавният глава осъди усилията на САЩ да поддържат глобално господство и изтъкна, че основната заплаха за Европа идва "от САЩ, а не от Русия".

Руският президент бе категоричен, че изземването на руски активи от Запада няма да остане безнаказано.

Как Европа и Путин се оказаха на ръба на война?

Как Европа и Путин се оказаха на ръба на война?

В момент, когато Владимир Путин се готви да спечели нови, напълно контролирани избори, поглеждаме назад към тези почти четвърт век отношения

Путин говори за международната финансова динамика и обвини западните страни в подкопаване на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ) и възпрепятстване на развитието на глобалния юг.

По негови думи "егоизмът" и "арогантността" на западните сили са довели света "неприемливо близо" до точка "без връщане назад".

Той напомни, че именно Вашингтон е подкопал стратегическата стабилност, като е обявил едностранно оттегляне от Договора за ПРО и добави, че САЩ, заедно с НАТО, "унищожиха" десетилетна система на изграждащи доверие мерки и контрол на въоръженията в Европа.

Путин отново подчерта, че Брюксел носи цялата отговорност за влошаването на отношенията между Москва и Европейския съюз.

Руският лидер разкритикува и неотдавнашните спекулации за предполагаеми планове на Москва да "нападне" Европа, като ги отхвърли като "глупости".

Победа на Русия сега означава рано или късно реално включване на армията на САЩ в защита на Европа

Победа на Русия сега означава рано или късно реално включване на армията на САЩ в защита на Европа

Победата в Украйна започва с решаване на пет стратегически проблема

Путин бе категоричен, че новите територии, интегрирани в Руската федерация, ще останат за постоянно в страната.

Той посочи, че Донецката народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР) имат право да обявят своята независимост, защото Украйна е тази, която е отприщила война срещу техните интереси.

Според него Украйна и Русия биха намерили решение на конфликта, но това не е възможно поради намесата на Запада. В тази връзка, добави той, Русия не признаваше независимостта на ДНР и ЛНР в продължение на осем години, защото искаше да постигне споразумение.

Путин заяви, че не очаква предстоящата среща на върха за мир в Украйна да завърши с конкретни резултати, тъй като уреждане може да бъде постигнато само чрез диалог с Москва.

Той увери, че Русия би била готова "незабавно" да се включи в мирни преговори с Киев, ако Украйна напълно се изтегли от ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие - четирите области, които Русия анексира през 2022 г.

Путин обяви своя мирен план за Украйна, Киев го отхвърли

Путин обяви своя мирен план за Украйна, Киев го отхвърли

Той иска и премахване на санкциите срещу Русия