Русия не обвинява президента на САЩ Доналд Тръмп, че не е успял да подобри отношенията между Москва и Вашингтон, обещание, което той направи по време на предизборната си кампания. Това обяви руският президент Владимир Путин в интервю за арабски телевизии.

"Знаем, че по време на предишната си предизборна кампания той говори в подкрепа на нормализиране (на отношенията между САЩ и Русия), но за съжаление това все още не се е случило", коментира Путин пред "Ал Арабия" и арабските версии на Sky News и RT.

"Но ние нямаме претенции, защото виждаме какво се случва в американската вътрешна политика", допълни руският държавен глава.

Путин подчертал, че "вътрешнополитическият дневен ред" не бил позволил на Тръмп да предприеме стъпки, насочени към драстично подобряване на двустранните отношения, добавяйки, че Москва при всички случаи ще работи с всяка американска администрация дотолкова, доколкото иска самият Вашингтон.

Путин отсече: Опитите за изравняване с ядрения потенциал на Русия са безполезни

Путин отсече: Опитите за изравняване с ядрения потенциал на Русия са безполезни

Чрез разполагане на ПРО системи в близост до нейните граници

Путин също така изтъкнал, че Русия разполагала с оръжия, които неутрализират всяка заплаха от разгръщането на ракети на НАТО в Полша и Румъния.

"Това очевидно представлява заплаха за нас, защото това е опит за изравняване с нашия стратегически ядрен потенциал. Това е обречено на неуспех, този опит, това вече е очевидно", настоял той.

Интервюто беше излъчено днес преди посещението на Путин в Саудитска Арабия утре (14 октомври).