Руският писател Сергей Комков обяви, че е направил заявка за номинацията на руския президент Владимир Путин за Нобеловата награда за мир през 2021 г. в Нобеловия комитет в Осло на 10 септември, съобщават руските медии. 

"Днес това всъщност вече е четвъртата ми номинация за Нобелова награда за мир. Изпратена е на 9 септември тази година, а на 10 септември тази молба постъпи в Нобеловия комитет за мир в Осло в седалището на Нобеловия комитет", каза Комков на пресконференция "Относно номинирането на руския президент Владимир Путин за Нобелова награда за мир през 2021 г."

По думите на академика той внимателно следял за придвижването на препоръчаното писмо.

Доналд Тръмп номиниран за Нобеловата награда за мир

Доналд Тръмп номиниран за Нобеловата награда за мир

Тръмп бе номиниран от норвежеца за Нобеловата награда за мир и през 2018 г.

"В 15:07 местно време това препоръчано писмо беше получено в Осло и един от секретарите на Нобеловия комитет подписа. След това заявление имаше буквално неистова реакция от американска страна. Късно вечерта, след 16:00 местно време, американският представител в Осло, написвайки бързо почти на ръка заявлението, веднага подаде заявление за номинация за Нобелова награда за мир - не разбирам защо, за някакво споразумение между Обединените арабски емирства и Израел, конфликтна ситуация - на Тръмп", каза писателят.

Междувременно говорителят на Путин коментира, че Кремъл не е номинирал Путин за Нобеловата награда за мир, но щяло да бъде добре, ако тя му бъде присъдена

"Знаете, че за тази награда са номинирани напълно различни хора и това е инициатива на онези, които излизат с подобно предложение. В случая това е писателят, когото споменахте", коментира Дмитрий Песков изявлението на писателя Сергей Комков.

"Ако решението бъде взето (относно присъждането на наградата) - прекрасно, ако не бъде взето - също нищо страшно", отбеляза още Песков.

Нобеловата награда за мир е една от петте, завещани в края на 19 век от шведския индустриалец и изобретател Алфред Нобел. Тя се присъжда на лице или организация за изключителен принос към мира.