Руският президент Владимир Путин обяви, че съседен Беларус е под безпрецедентен външен натиск, след като бившата съветска република е изправена пред дълбока политическа криза заради спорни избори, съобщава "Франс прес".

Беларус се намира в "трудна ситуация" и е изправен пред "безпрецедентен външен натиск", каза Путин в коментари, излъчвани по телевизията, след като президентските избори миналия месец предизвикаха продължаващи и до днес протести срещу авторитарния президент Александър Лукашенко.

Беларус предупреди света срещу налагането на санкции

Беларус предупреди света срещу налагането на санкции

Ще има обратен ефект и е вредно за абсолютно всички

Протестиращите излязоха по улиците на беларуските градове, след като Лукашенко претендира за спечелването на шести мандат с 80 процента от гласовете на изборите на 9 август.

Путин обеща да предостави на 66-годишния автократ военна помощ, ако политическата криза се влоши и даде на Беларус заем в размер на 1,5 млрд. долара.

Лукашенко обвини различни западни страни и НАТО в опит да дестабилизират страната му или че подкрепят протестното движение.

Макрон обеща помощ на Тихановская за Беларус

Макрон обеща помощ на Тихановская за Беларус

Той инспектира френски войници в Литва - Франция е ангажирана със сигурността на Източна Европа

В обръщение към форум за беларуските и руските региони шефът на Кремъл изтъкна, че Москва е готова да застане на страната на Минск, определяйки отношенията като "вечни и всеобхватни".

Отношенията на Лукашенко с Путин бяха напрегнати преди изборите миналия месец, а Минск обвини Русия в изпращане на наемници, за да организира бунтове с опозицията.

Путин отдавна настоява за още по-тясна интеграция между двете страни, чийто алианс "съюзна държава" гарантира тесни военни и икономически връзки.

Кремъл: ЕС се меси в Беларус с непризнаването на Лукашенко

Кремъл: ЕС се меси в Беларус с непризнаването на Лукашенко

Решението да не бъде признат ще усложни диалога между ЕС и Минск

Европейските лидери отказаха да признаят преизбирането на Лукашенко и обещаха санкции срещу Беларус заради фалшифициране на изборите и крутите мерки срещу протестите след изборите.

Опозиционният лидер в изгнание Светлана Тихановска, която претендира за победа над Лукашенко на изборите през август, събра подкрепата на Запада за демонстрантите, след като избяга в съседна Литва.