Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че безработицата в страната възлиза на 4,6 процента от икономически активното население, което е най-ниският процент в руската история. Това обяви той по време на инвестиционния форум "Русия зове!" в Москва, съобщават руските медии.

"Що се отнася до пазара на труда, безработицата намалява. Средно за периода между януари и септември тя възлиза на 4,6 процента от икономически активното население. Това е най-ниската - искам да подчертая това - най-ниската стойност в съвременната история на Русия", коментира руският държавен глава.

Путин разкри причините за разпада на СССР

Путин разкри причините за разпада на СССР

"Неефективната икономическа политика"

Путин обаче изтъкнал, че заплатите на руските граждани растат, но реалните доходи стоят на едно място, като настоя това положение да се промени.

Както отбелязал президентът, един от ключовите показатели за икономическото развитие са реалните доходи на населението.

"Известно е, че днес заплатите в Русия нарастват както в номинално, така и в реално изражение, но в същото време разполагаемите доходи на гражданите на практика стоят на едно място. Несъмнено тази ситуация трябва да бъде променена. Това е най-важната област в работата на правителството. И резултатите в това отношение все още са много скромни", подчертал Путин.

По-рано министърът на икономическото развитие Максим Орешкин заяви, че реалните разполагаеми доходи на гражданите през втората половина на годината ще нараснат с 1% годишно.