Руският президент Владимир Путин обяви, че украинският му колега Володимир Зеленски бил добре дошъл в Москва "по всяко време" в контекста на изостреното напрежение във връзка със струпването на руски войски и нови сражения в Източна Украйна, съобщава "Франс прес".

"Ако говорим за двустранни отношения, тогава с всички средства сме готови да приветстваме президента на Украйна по всяко време, което е удобно за него", отбеляза руският държавен глава пред репортери.

Преди дни Зеленски предложи на Путин да се срещнат в Донбас. 

Зеленски покани на среща Путин в Донбас, където се води война

Зеленски покани на среща Путин в Донбас, където се води война

Русия отказва прекратяване на огъня...

По думите на руския президент Киев в последно време бил предприел много стъпки, които разрушават отношенията с Москва, но ако украинският президент иска да започне да възстановява отношенията, Русия щяла да го приветства. 

Руският държавен глава добави, че предложенията за преместване на контактната група за Донбас от Минск били опит за избягване на реално решение на проблема. "Беларус просто ни предостави терен и изобщо не се намесва в този процес. Създаде условия за работа за онези, които искат да търсят пътища за решаване на проблема", коментира Путин.

"Е, а ако някой не иска да направи това, тогава, разбира се, винаги могат да се намерят причини да не се работи, по мое мнение, в тази много важна област. Изглежда, че това е търсене на такива причини, за да се избегне обсъждането на проблема в Донбас и да бъдат погребани (Минските споразумения) окончателно", отбеляза още той.

Зеленски: Украйна не започва първа война, но устоява докрай

Зеленски: Украйна не започва първа война, но устоява докрай

Русия твърди, че иска мир, но създава ескалация...

По думите му ръководството на Украйна, за да реши проблемите на Донбас, трябвало преди всичко да общува с представители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, а едва след това да обсъжда тези въпроси с представители на трети страни, включително Русия.

По-рано ръководителят на делегацията на Киев в контактната група и първи президент на Украйна Леонид Кравчук заяви, че допускат преместването на мястото за преговорите по урегулирането от Беларус в "неутрална и демократична страна", ако изчезне възможността да се провежда диалог в Минск заради протестите след президентските избори, които се проведоха през миналия август.

Русия да изтегли войските от границата с Украйна призоваха Меркел, Макрон и Зеленски

Русия да изтегли войските от границата с Украйна призоваха Меркел, Макрон и Зеленски

Зеленски поиска среща с Путин