Президентът на Русия Владимир Путин одобри проектодоговор между Москва и Крим за присъединяване на Република Крим към Русия, отбелязва се на страницата на Кремъл, предаде РИА „Новости".

Путин „счита за целесъобразно да се подпише договор...на високо ниво", подчертава се в разпореждането.

Президентът е уведомил правителството, Държавната дума и Съвета на Федерацията за предложенията на кримския Върховен съвет и местното събрание на Севастопол относно тяхното включване в състава на Руската Федерация.

Мярката е съгласно Член 6 от Конституцията на Русия.

Междувременно руско длъжностно лице обяви, че присъединяването на Крим към Русия „няма да отнеме много време".

Днес се очаква Путин да се обърне към руския парламент във връзка със ситуацията около Крим и Украйна.

В същото време стана ясно, че „Ютюб" блокира акаунта на руския държавен англоезичен телевизионен канал Russia Today заради „многократни или много сериозни нарушения на правилата на Ютюб срещу спам, хазарт, подвеждащо съдържание или други нарушения на правилата за ползване". Това съобщиха от „Ютюб". Малко по-късно акаунта бе пуснат без да се уточнява причината.

Припомняме, вчера Путин подписа декрет за признаване от Русия на "независима и суверенна Република Крим", a Севастопол - за град с особен статут, предадоха световните информационни агенции.

В петък Съветът на Федерацията на Русия (горната камара на парламента) ще разгледа въпроса за присъединяването на Крим към Русия, предаде "Интерфакс". Тази информация бе потвърдена от сенатор Анатолий Лисков, член на комисията по конституционното законодателство.

Лисков напомни, че днес в Москва ще пристигне делегация на Върховния съвет на Крим, оглавявана от нейния председател Владимир Константинов, която ще се срещне с депутати и сенатори. Лисков изрази увереност, че в хода на тази визита ще бъде подписан договорът между Крим и Русия.

В неделя на референдум за съдбата на Крим 96.7% гласуваха за присъединяване към Русия. Избoрната активност бе 83,1%, което в абсолютни числа е над 1,2 млн. души, отишли до урните. Харков и Донецк също поискаха подобни референдуми.

Република Крим излезе с молба ООН и световната общност да я признаят като независима държава, която е сформирана от народа на Крим.

Украинските и западните власти обявиха, че няма да признаят резултатите и осъдиха руската намеса там. Според тях допитването е незаконно и нарушава както конституцията на Украйна, така и международни закони.

Вчера САЩ и ЕС наложиха санкции на повече от 30 руснаци и украинци.