Руският президент Владимир Путин, който днес започва двудневно приятелско държавно посещение в КНДР, написа статия за главния севернокорейски вестник Nodong Sinmun. Материалът от пет страници е публикуван на сайта на Кремъл, съобщава ТАСС.

Руската федерация неизменно ще подкрепя КНДР в противопоставянето на коварния и агресивен враг, в борбата за независимост, уверява Путин. КНДР е поддръжник и съмишленик на Русия, готов да се противопостави на желанието на Запада да възпре появата на многополюсен световен ред, пише той.

Путин не пропуска и войната в Украйна, както и стария враг - Запада. 

Западът тласка Украйна да нанесе удари на територията на Руската федерация, при това по очевидно мирни цели. Те заплашват да изпратят свои военни контингенти в Украйна с нови санкции и да провокират нарастване на социално-политическото напрежение в страната", отбелязва руският президент.

Путин заминава за Северна Корея утре

Путин заминава за Северна Корея утре

Изключително рядкото посещение подчертава процъфтяващото партньорство на Москва с Пхенян

"САЩ и техните сателити открито заявяват, че целта им е да нанесат стратегическо поражение на Русия. Те правят всичко, за да удължат и разпалят с по-голяма сила конфликта в Украйна, който те сами провокираха, като подкрепиха и организираха въоръжен преврат в Киев през 2014 г. 2014 г., а след това война в Донбас", каза Путин.

Москва и Пхенян ще развиват взаимни туристически пътувания и ще засилят културния, образователния, младежкия и спортния обмен, се казва още в статията.

"Разбира се, ние ще развиваме хуманитарното взаимодействие между нашите страни. Нашите планове са да засилим академичната мобилност между руските и корейските университети, да увеличим взаимните туристически пътувания, културния, образователния, младежкия и спортния обмен укрепва доверието и взаимното разбирателство", заявява той.

Nodong Sinmun е централният орган на Централния комитет на Работническата партия на КНДР. Издава се в Пхенян от 1 ноември 1945 г. Тираж - около 1,5 милиона екземпляра.

Припомняме, че се планира Путин да пристигне в Пхенян от Якутск вечерта на 18 юни местно време. Предишният път руският президент посети КНДР преди 24 години - през юли 2000 г.

САЩ са загрижени от сближаването между Русия и Северна Корея

САЩ са загрижени от сближаването между Русия и Северна Корея

Сигурността на Корейския полуостров е под въпрос, според Кърби

САЩ вече изразиха тревогата си от посещението.  Това се казва в изявление от понеделник на говорителя на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

"Не сме загрижени за пътуването. Това, което ни притеснява, е задълбочаването на отношенията между тези две страни", каза Кърби.  

Кърби каза, че това безпокойство е "не само поради въздействието, което ще има върху украинския народ, защото знаем, че севернокорейските балистични ракети все още се използват за поразяване на украински цели, но защото може да има някаква реципрочност тук, която да засегне сигурността на Корейския полуостров".

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун отправи покана към Путин по време на своя визита в Далечния изток на Русия през септември миналата година. Путин не е посещавал Пхенян от юли 2000 г.

"По покана на председателя на държавните въпроси на КНДР Ким Чен-ун Владимир Путин ще направи приятелско държавно посещение в Корейската народнодемократична република на 18-19 юни", съобщиха от Кремъл.

След Северна Корея Путин ще посети и Виетнам на 19-20 юни, допълниха от пресцентъра на президента.

Русия направи всичко възможно, за да оповести възраждането на отношенията си със Северна Корея от началото на войната в Украйна, която предизвика най-голямата криза от над 60 години в отношенията на Москва със Запада.

Путин твърди, че Русия е въвлечена в екзистенциална битка със Запада за Украйна. "Ухажването" на Ким му позволява да раздразни Вашингтон и неговите азиатски съюзници, като същевременно му гарантира големи доставки на артилерия за войната в Украйна.

Съединените щати и техните съюзници твърдят, че Северна Корея е доставяла оръжия на Русия в помощ за фронта в Украйна, въпреки че Пхенян многократно отрече твърденията като измислица на западните пропагандисти.