Председателят на полския парламент Радослав Шикорски е заявил, че руският президент Владимир Путин е предложил през 2008 година на тогавашния лидер на Полша да бъде разделeна Украйна между Варшава и Москва, предаде Ройтерс.

Шикорски, който до септември служи като външен министър на Полша, е заявил пред американския сайт Politico, че Путин е направил предложението по време на визита на тогавашния полски премиер Доналд Туск в Москва през 2008 година.

Той искаше от нас да станем участници в подялбата на Украйна. Това е едно от първите неща, които Путин е заявил пред моя министър-председател, Доналд Туск, когато посети Москва", подчерта Шикорски.

Путин също е казал, че Украйна е изкуствено създадена страна и че Лвов е полски град, и защо да не си я поделим, продължи полският представител.

Преди Втората световна война Полша включваше и части от днешна Западна Украйна, включително някои големи градове като Лвов.

Шикорски, който е придружавал Туск по време на тази визита в Москва, поясни, че Туск не е откликнал на предложението на Путин, защото е знаел, че е записван, но Полша никога не е изразявала интерес да се присъедини към руската операция.

Ние бяхме много, много ясни пред тях - не искахме нищо да вършим с тях, подчерта Шикорски.

След интервюто той написа в „Туитър", че някои думи са изопачени, допълвайки, че Полша няма да вземе участие в анексиране.

„Ако такова предложение е било направено от Путин, това е скандално", каза от своя страна премиерът на Полша Ева Копач.

„Нито един полски премиер няма да участва в такова отвратително действие като подялба на друга страна", поясни тя.

След приесъединяването на Крим, руският депутат Владимир Жириновски изпрати писмо до правителствата на Полша, Румъния и Унгария с предложение за подялба на Украйна.