95% от стратегическите ядрени сили на Русия са модернизирани. Това обяви президентът Владимир Путин, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че военновъздушните сили току-що са получили четири нови свръхзвукови бомбардировача, способни да носят ядрени бомби.

Днес бе разпространен запис на речта на Путин по повод Деня на защитника на отечеството на Русия - празник на въоръжените сили. Това се случи ден, след като руският лидер летя на модернизиран стратегически бомбардировач Ту-160М, способен да носи ядрени оръжия.

В навечерието на втората годишнина от началото на войната в Украйна Путин похвали войниците, които се сражават там в "специалната военна операция", като ги приветства като герои, борещи се за "истина и справедливост".

Той положи и венец на гроба на незнайния воин в подножието на Кремълската стена в знак на почит към загиналите в боевете.

Руският лидер посвети голяма част от изказването си на постиженията на военно-промишления комплекс.

Путин се качва на обновен стратегически бомбардировач

Путин се качва на обновен стратегически бомбардировач

ТУ-160М е в състояние да носи 12 крилати ракети или 12 ядрени ракети с малък обсег

Неговото послание бе, че ядрената триада на Русия - нейните стратегически наземни, морски и въздушни ядрени способности - е съвременна, постоянно се модернизира и е в добро състояние.

"Като въвеждаме своя реален боен опит, ще продължим да укрепваме въоръжените сили по всякакъв възможен начин, включително чрез непрекъснато превъоръжаване и модернизация", увери Путин.

"Днес делът на съвременните оръжия и техника в стратегическите ядрени сили вече достигна 95%, а военноморският компонент на "ядрената триада" е почти 100"", добави той.

Путин обяви, че Русия е започнала серийно производство на новите си хиперзвукови ракети "Циркон" и че се тестват нови ударни системи.

Нови стратегически подводници се присъединиха към руския флот, а четири ядрени бомбардировача Ту-160М бяха доставени на въоръжените сили.

"На следващо място е разработването и серийното производство на перспективни модели, въвеждането на технологии с изкуствен интелект във военната сфера", посочи държавният глава.

Русия оборудва новите си ядрени подводници с хиперзвукови ракети

Русия оборудва новите си ядрени подводници с хиперзвукови ракети

Подмяна на флота от съветско време

Путин често е казвал, че последното поколение усъвършенствани оръжия на Русия не може да бъде сравнено с това на нито един съперник. Тестването на някои от новите системи обаче беше забавено.

Миналия месец ръководителят на компанията, която произвежда хиперзвуковата ракета "Циркон", съобщи, че пускането ѝ в експлоатация "не е бърза процедура" и ще включва "известно количество тестове".

По време на войната в Украйна Путин многократно е напомнял на Запада за ядрения потенциал на Русия.

Самолетът, на който той се качи вчера, е в състояние да носи 12 крилати ракети или 12 ядрени ракети с малък обсег и може да лети 12 000 км без спиране без презареждане.

Путин го определи като нов и надежден след 30-минутен демонстрационен полет, който репортер на държавната телевизия нарече "уникално събитие".

Атомните учени предупреждават, че Русия повишава риска от ядрена война

Атомните учени предупреждават, че Русия повишава риска от ядрена война

Знаем къде в Беларус ще бъдат разположени руските самолети с ядрени оръжия - Какво следва?