Руският президент Владимир Путин ще лети на модернизиран свръхзвуков стратегически бомбардировач Ту-160М в четвъртък, съобщи Кремъл, цитиран от "Ройтерс".

Гигантският самолет с въртящо се крило е значително модернизирана версия на бомбардировач от съветската ера, който СССР би разположил в случай на ядрена война със Запада, за да доставя ядрени оръжия на големи разстояния.

ТУ-160М е в състояние да носи 12 крилати ракети или 12 ядрени ракети с малък обсег и може да прелети 12 000 км без спиране без презареждане.

През август 2005 г. Путин вече пилотира Ту-160 и наблюдава изпитанието на крилата ракета. През март 2000 г. Путин летя от Краснодар за Чечения на изтребител-бомбардировач Су-27.

Полетът на Путин с Ту-160М ще продължи до 40 минути, маршрутът е военна тайна, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Стратегически реактивни бомбардировачи Ту-160 се използват за удари по украинска територия от самото начало на руската инвазия. Най-често атакуват от района на Каспийско море, използвайки крилати ракети от типа Х-101/555. До декември 2022 г. по-голямата част от Ту-160, атакуващи Украйна, бяха базирани на летището Енгелс в Саратовска област.

Руският президент Владимир Путин завърши полет на модернизирания стратегически ракетоносец Ту-160М към 15:00 московско време. Държавният глава е останал във въздуха 30 минути, като подготовката преди полета е отнела още около 45 минути.

След нападение на украински дрон по летището, което доведе до унищожаване или повреждане на няколко бомбардировача с голям обсег на действие, много от тези самолети бяха преразпределени на други летища.

Русия е изстреляла по Украйна повече от 20 севернокорейски ракети

Русия е изстреляла по Украйна повече от 20 севернокорейски ракети

Те са убили най-малко 24 цивилни