Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че се надявал руското общество да бъде защитено срещу влиянието на "мракобесието" от променливостта на пола и сравни културата на отхвърляне с коронавируса, информира "Франс прес".

През годините Путин се представяше като пазител на традиционните и семейни ценности и многократно настояваше, че западните либерални ценности са остарели.

Путин отсече: дискусията за правата на мъжете и жените се превърна във фантасмагория на Запад

Путин отсече: дискусията за правата на мъжете и жените се превърна във фантасмагория на Запад

На Запад искали да премахнат понятията мъж и жена

Отговаряйки на въпрос относно културата на отхвърляне и по-специално транс скандала около авторката на "Хари Потър" Джоан Роулинг, Путин коментира на ежегодната си пресконференция в края на годината: "Ако някой си мисли, че мъжете и жените са еднакви, нека. Но трябва да има някакъв здрав разум."

"Подкрепям традиционния подход, че жената е жена, а мъжът е мъж", отбеляза Путин и добави, че се надявал, че руснаците имали достатъчно защита "срещу това мракобесие".

69-годишният руски държавен глава също така настоя, че културата на отхвърляне била "като коронавируса", ​​като непрекъснато се появяват нови варианти.

Въпреки че Москва официално декриминализира хомосексуалността през 1993 г., хомофобията остава социално приемлива и малко обществени личности са се обявили открито за гейове.

През 2013 г. Русия прие закон за забрана на хомосексуалната "пропаганда", насочена към непълнолетни, което послужи като претекст за забрана на гей парадите и показването на знамената с цветовете на дъгата, които са символ на гей общността.

Русия също така забрани осиновяванията от гей родители.

През 2020 г. руската конституция беше изменена, за да уточни, че бракът е съюз между мъж и жена в ход, който на практика забрани гей браковете.