Руският президент Владимир Путин обяви, че Русия щяла да отговори на това, което той нарече "съвършено очевидно прочистване" на политическото пространство в Украйна, ден след като украински съд постави известен проруски политик под домашен арест, предаде "Ройтерс".

Украинският съд постави Виктор Медведчук, който подкрепя по-тесни отношения с Москва и казва, че Путин е кръстник на дъщеря му, под домашен арест във връзка с обвинения за държавна измяна, които му бяха повдигнати преди дни. Медведчук ръководи партията "Опозиционна платформа - За Живота", най-голямата опозиционна сила във Върховната рада (украинския парламент). 

Украйна повдигна обвинение в държавна измяна срещу кума на Путин

Украйна повдигна обвинение в държавна измяна срещу кума на Путин

Виктор Медведчук е депутат в украинския парламент...

Той отбеляза още, че в Украйна национални медии се закриват, като западните партньори по никакъв начин не реагирали на това. Припомняме, че Украйна забрани няколко проруски медии наскоро. 

Путин коментира още по време на съвещание с членовете на Съвета за сигурност на Русия, че Украйна постепенно се превръщала в "антипод" на Русия

"Украйна бавно, но сигурно се превръща в някакъв антипод на Русия, в някаква "анти-Русия", в някаква площадка, от територията на която непрекъснато, очевидно, ще получаваме внимание, което изисква специално внимание от наша страна от гледна точка на осигуряване на нововъведения за сигурността на Руската федерация", изтъкна руският държавен глава.

Кумът на Путин владее 23 хектара от българското Черноморие

Кумът на Путин владее 23 хектара от българското Черноморие

Недвижими имоти за 19 милиона евро...

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски нарече Медведчук олигарх, който законно е бил лишен от възможността да оказва влияние в страната. Зеленски добави, че в лицето на Медведчук може да се види какво означава статутът на олигарх.