Руският президент Владимир Путин внесе в Държавната дума за ратификация "споразумение за приемане на Донецката народна република в състава на Русия. Внесено е и аналогично споразумение и с т.нар. "Луганска народна република", предава ТАСС.

Също така президентът на Русия внесе за ратификация в Държавната дума "споразумения за влизане" на Херсонска и Запорожка области в Руската федерация.

ISW: Путин явно гледа повече към Южна Украйна

ISW: Путин явно гледа повече към Южна Украйна

Явно защитата на Луганска област не е приоритет

Как ще бъдат включени анексираните райони в състава на Русия?

Двете непризнати републики ще влязат в Русия в границите си по техните "конституции", което означава административните граници на Донецка и Луганска области в Украйна. Двете "републики" ще бъдат включени в състава на Руската федерация със статут на автономни републики, като ще запазят настоящите си названия.

По-различна е ситуацията с Херсонска и Запорожка области. Те ще бъдат включени с състава на Русия като области в границите при подписването на "договорите за присъединяване", като например в състава на Херсонска област влизат и няколко населени места от Николаевска област на Украйна.

Трябва да се има предвид, че град Запорожие, който е административен център на Запорожка област в Украйна е под контрола на украинските войски, а в него живее почти половината от населението на Запорожка област. Руските окупационни власти са разположили администрацията си в Мелитопол.

Тук е важно да отбележим, че според Украйна, руската страна не контролира напълно нито една от тези украински области, а на 1 октомври загуби град Лиман, който е важен транспортен възел в Донецка област.

Путин призна независимостта на Херсонска и Запорожска области

Путин призна независимостта на Херсонска и Запорожска области

Подготовка за анексията

Как ще получат руско гражданство жителите на анексираните региони?

Хората, живеещи на анексираните територии и тези, които вече се намират на територията на Русия ще получават руско гражданство при подаване на заявления и полагане на клетва, съобщи пресслужбата на Комисията по държавно строителство на Думата.

Кой ще представлява Путин в Думата по въпросите на анексираните територии?

Руският президент Владимир Путин назначи руския външен министър Сергей Лавров и неговия заместник Евгений Иванов за свои официални представители в руския парламент.

Специалните правомощия на Лавров и Иванов ще бъдат в сила за периода на разглеждане от депутатите на "споразумения за приемане на новите региони" в Руската федерация.

ISW: След анексията на украински територии от Русия - хаос

ISW: След анексията на украински територии от Русия - хаос

Вероятно Москва е избързала и в момента детайлите се изясняват