Западът използва Украйна като инструмент за постигане на собствените си цели и за осъществяване на своите имперски амбиции. Това заяви руският президент Владимир Путин след края на посещението си в Ашхабад, съобщава ТАСС.

"Призивът към Украйна да продължи бойните действия и да откаже преговори само доказва нашето предположение, че Украйна не е цел, нито интересите на украинския народ са цел за Запада и НАТО. Те са инструмент, използван за защита техните собствени интереси (на Запада - бел.ред.)", категоричен бе той.

"Това означава, че водещите страни от НАТО просто искат да се утвърдят, да утвърдят своята роля в света, не своето лидерство, а своята хегемония в прекия смисъл на думата, своите имперски амбиции. Това е всичко", обобщи руският лидер.

"Фактът, че те винаги са подчертавали своята изключителна природа и налагат на световната общност тезата, че който не е с нас, е срещу нас, е проява на същата политика. В това няма нищо ново за нас", отбеляза Путин.

ISW: Кремъл протяга ръце към Таврийска губерния в Украйна

ISW: Кремъл протяга ръце към Таврийска губерния в Украйна

Продължават тежките сражения

Той припомни, че Украйна "се държеше по-зле с Русия в последно време".

Първо постигнахме някакво споразумение, а след това те се отметнаха от това, на което се съгласиха, припомни президентът.

Той заяви, че за него не е новина да чуе изявлението на НАТО, че се готви за конфронтация с Русия от 2014 г.

"Трябва да гледаме на това като на факт. Фактът, че те се подготвят за активни действия срещу нас от 2014 г., не е новина за нас", подчерта той след срещата на върха в Каспийско море и обясни, че по тази причина Русия предприема решителни действия, за да защити своите интереси.

Те се нуждаят от външен враг от доста дълго време, за да обединят съюзници около себе си поради предполагаема заплаха от този враг, поясни Путин, уточнявайки, че има предвид преди всичко действията на Съединените щати.

Разузнаването на САЩ: Путин все още иска да превземе Украйна

Разузнаването на САЩ: Путин все още иска да превземе Украйна

Ситуацията в Украйна остава "доста мрачна"

"Иран не беше много добър за тази роля, Русия се вписваше много по-добре. Ние им дадохме шанса да обединят всичките си съюзници около себе си на нов исторически етап", заяви руският лидер. "Но за нас няма нищо ново. Само се доказва това, което винаги сме твърдели: че НАТО е остатък от отминалата епоха, епохата на Студената война", обобщи той.

Западът обаче твърди, че НАТО се е променил, че сега е по-скоро политически съюз, припомни Путин. "Но те продължиха да търсят предлог и шанс да му дадат нов тласък като военна организация. Ето, че го правят. За нас няма нищо ново", отбеляза той.

Президентът за пореден път увери, че руската специална военна операция в Украйна върви по план и няма нужда да се преследват крайни срокове за прекратяването й

Зеленски пред НАТО: Русия воюва за правото да диктува бъдещия световен ред

Зеленски пред НАТО: Русия воюва за правото да диктува бъдещия световен ред

Украинският президент поиска още оръжия и санкции срещу Москва

Той посочи, че целта на операцията е да освободи Донбас, да защити хората, живеещи там, и "да създаде условия, които да гарантират сигурността на самата Русия".

"Работата протича спокойно и ритмично. Войските напредват и достигат крайните точки, които са поставени като цел на определен етап от военната задача. Всичко върви по план", подчерта Путин.

Запитан за евентуален краен срок за приключване на операцията, руският президент заяви: "Няма нужда да говорим за някакви срокове. Никога не говоря за това, тъй като това е животът и това са реални неща. Не е редно да се гонят никакви срокове".

"Това има връзка с интензивността на бойните действия, която е пряко свързана с потенциални жертви, и трябва да мислим преди всичко за защитата на живота на нашите момчета", изтъкна президентът.

В Мадрид се роди най-големият кошмар на Путин

В Мадрид се роди най-големият кошмар на Путин

САЩ, НАТО и ЕС посочиха Русия за най-голямата заплаха за световната сигурност