Президентът на Русия Владимир Путин е извършил кадрови промени в някои федерални органи. Сред освободените от длъжност са първият зам.-председател на Следствения комитет (СК) на Руската федерация Василий Пискарев и зам.-председателят на СК Юрий Нирков.

В президентския указ не се посочват причините за уволнението на осем високопоставени служители на правоналагащите органи и назначаването на 12 други, но британският в. "Файненшъл таймс" отбелязва, че това става по-малко от месец след създаването на Национална гвардия под прякото командване на президента и се възприема като стъпка за укрепване на дисциплината в силовите структури, които са опора на властта на Путин.

С указа също така се назначава за зам.-председател на СК Игор Краснов, известен следовател, отговарящ за разследването на убийството на опозиционния политик Борис Немцов.

Промените се тълкуват и като подготовка за парламентарните избори през септември и президентските през 2018 г. 

Британският вестник припомня, че в събота бе назначен бившият финансов министър Алексей Кудрин за зам.-шеф на президентския Икономически съвет.  Макар и очаквано, назначението бе потвърждение, че Кудрин - един от най-дългогодишните довереници на Путин, засилва влиянието си. 

Според "Файненшъл таймс" някои от уволненията изглеждат свързани с обществено недоволство от поведението на конкретни личности