Паметникът край Кавадарци не попада под защитен режим и не е част от културно наследство. Същият обаче се намира в добро състояние, без поражения по него. Около този паметник няма гробища и няма данни да е имало такива там. Това се казва в съобщение на Външното министерство на Северна Македония, цитирано от МКД.

Изявлението е по повод на сигнал за поругано българско военно гробище в съседката заради строителството на магистрала близо до град Кавадарци.

МВнР вчера поиска информация от Скопие по случая.

От Министерството на отбраната съобщиха, че са възложили проверка, която да установи пазят ли се съответните карти, или по-скоро става въпрос за историческа хипотеза. Резултатите се очакват в понеделник.

МО проверява сигнала за поругано българско гробище в Р. Северна Македония

МО проверява сигнала за поругано българско гробище в Р. Северна Македония

Военният архив трябва да установи пазят ли се съответните карти, или по-скоро става въпрос за историческа хипотеза

Скопие обяснява още, че около паметника има земеделски терени, които се обработват, така че той да бъде заобикалян.

МВнР иска да отхвърли всички направени обвинения и отправя апел да не се извършват подобни провокации, които утежняват двустранните добросъседски отношения, допълват от министерството.

"Особено тревожно е, че тенденцията на подобни спекулации се засилва напоследък, което показва, че това е организирана злоупотребата, затова искаме допълнително да предупредим за предпазливост и отговорно поведение.", се казва в изявлението. 

Джамбазки пише до ЕК за поругано българско гробище в Р. Северна Македония

Джамбазки пише до ЕК за поругано българско гробище в Р. Северна Македония

Ангел Джамбазки сезира ЕК за поредната гавра с българската история