Възстановяването на испанската икономика е заплашено от политическа нестабилност и ситуацията с дълга на Гърция.

Това обяви премиерът на Испания Мариано Рахой на пресконференция в Мадрид месец преди местните избори, съобщава „Франс прес".

„В момента аз разглеждам като врагове на възстановяването на икономиката на Испания политическата нестабилност - вероятен враг на възстановяването - и след това Гърция", изтъкна той.

В края на февруари гръцкият премиер Алексис Ципрас обвини Испания и Португалия в провеждане на конспирация за сваляне на неговото правителство, подчертавайки, че те се страхуват за радикалните сили в своите държави преди изборите тази година. Коментарът на Ципрас доведе до напрежение между Гърция и Испания.

Рахой каза още, че икономиката ще нарасне с 2,9% тази година и следващата, също така ще бъдат създадени нови 500 хиляди работни места, макара че социологически проучвания показват, че неговата Народна партия губи подкрепа, отбелязва Ройтерс.

В края на тази седмица дясноцентристкото правителство ще изпрати 3-годишен икономически план на ЕС.

Прогнозите от септември 2014 година бяха икономиката да се разшири с 2% и с 2,4% според прогнози от февруари 2015 година.

Ниските цени на петрола, монетарната политика на Европейската централна банка и вътрешното потребление са зад икономическия възход в Испания.

Но все още около 1 на 4 души е безработен, заплатите остават ниски, а неравенството се покачва. Партията на Рахой трудно успява да убеди гласоподавателите.

Според проучване на MyWord за радио Cadena Ser управляващата партия печели с малка преднина, ако сега се проведат парламентарни избори, събирайки 22%. Най-лошото представяне на Народната партия за последните 4 месеца, докато другите партии се приближават. Други три партии, включително социалистите и „Подемос", получават между 18 и 22% подкрепа.