Руският президент Владимир Путин заяви, че е прибързано да се говори за участие на Русия във военни операции срещу терористичната групировка „Ислямска държава", след като по-рано САЩ обявиха, че проверяват съобщенията за руски войски в Сирия, отбелязва „Франс прес".

Запитан дали Русия може да участва в операции срещу „Ислямска държава", Путин заяви: „Обмисляме различни варианти, но засега това, за което говорите, не е в нашия дневен ред."

„Да се каже, че сме готови да го направим днес - засега е твърде рано да се говори за това. Но ние вече предоставяме сериозна помощ на Сирия под формата на военна техника и обучение на войници, с наши оръжия", цитира РИА Новости думите на Путин.

Белият дом заяви в четвъртък, че проверява съобщенията, че Русия провежда военни операции в Сирия, предупреждавайки, че ако бъде потвърдено, това би било „дестабилизиращо и контрапродуктивно".

Тези слухове, които се разпространяват от няколко дни в близкоизточни вестници, са подхранвани от снимки в социалните мрежи. На тях се виждат военен самолет и дронове, а собствениците на акаунтите твърдят, че машините са руски и снимките са направени близо до Идлиб, в северна Сирия.

Според Путин американските въздушни удари по позиции на терористичната групировка не са особено ефикасни.