Рантиси в болницата Лидерът на палестинската военизирана групировка Хамас, който беше ранен от ракета, изстреляна от израелски хеликоптер, се закле, че групировката ще продължи да организира атаки срещу израелците.

Трябва да се бием с тези, които са дошли, за да ни убиват в домовете ни, призова от болничното си легло един от хардлайнерите на Хамас Абдел Азис Рантиси, цитиран от Си Ен Ен.

Хамас няма да свали оръжията си, дори ако избият всички нейни водачи. Това е единственото задължение на палестинския народ, каза той.

По думите му израелският премиер Ариел Шарон е разбрал, че срещата в Акаба му е дала зелена светлина да убива палестинците и в момента била обявена ционистка война срещу палестинския народ.

Според израелски военен източник, войниците са стреляли по Рантиси заради призивите му към засилване на насилствените актове срещу израелци, които зачестиха особено много след приемането на пътната карта, изработена от САЩ.

Според същия източник, друг израелски хеликоптер “Апачи” е бил обстрелван от партизаните с шест собственоръчно направени ракети "Касам". Никой не е пострадал при атаката. Според палестински източници обаче са загинали поне двама души, които случайно са се намирали на мястото на терористичния акт.

Междувременно американският президент Джордж Буш заяви, че е "решен да види пътната карта за мир в Близкия Изток осъществена," въпреки засиления натиск след двата ракетни обстрела над палестински цели в ивицата Газа.

Буш, цитиран от Би Би Си, каза, че е разтревожен от израелския удар над джипа, в който се е движил лидерът на политическото крило на Хамас.