Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс се срещна в Ерусалим с израелския премиер Ехуд Олмерт, предаде ДПА, цитирайки говорителка на Олмерт.

Очаква се в центъра на разговора да бъде въпросът за укрепване на позициите на умерения палестински президент Махмуд Абас, който е в конфликт с радикалните палестинци.

Очаква се Олмерт да предупреди Райс, че Израел ще престане да подкрепя Абас, ако бъдещо палестинско правителство на националното единство не признае правото на съществуване на израелската държава.

Припомняме, че след вчерашната си среща с Махмуд Абас, Райс обяви, че Вашингтон продължават да настояват за реализирането на така наречената „пътна карта".

От своя страна Абас подчерта, че не може да има временен или преходен начин за решаване на Близкоизточния проблем, в това число и създаване на палестинска държава с временни граници.

В същото време от Хамас обвиниха Райс, че не е безпристрастна, тъй като с посещението си демонстрира подкрепата само за една част от палестинския народ.

След срещата си с Махмуд Абас Райс замина в Аман, където разговаря с йорданския крал Абдула, който предупреди Райс за опасността от ескалация на палестинско-израелския конфликт.