Вчера Райс се срещна с външния министър на Израел Ципи ЛивниИзраел и САЩ представиха координираната си позиция за новото палестинско правителство на националното единство.
Това става в навечерието на тристранната среща на върха, насрочена за понеделник в Ерусалим, коментира електронното издание МИГнюз.

В хода на подготвителните преговори на високо ниво, в които ще вземат участие министър-председателят на Израел Ехуд Олмерт, председателят на Палестинската автономия Махмуд Абас и държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс, Израел и САЩ се съгласиха, че новото палестинско правителство трябва да изпълни трите условия, поставени от четворката на спонсорите на мирния процес.
Тоест, палестинците трябва да официално да признаят държавата Израел, да се откажат от терора и да спазват всички по-рано подписаните палестинско-израелските съглашения.

"Четворката" в състав САЩ, ЕС, Русия и ООН първоначално постави тези условия на правителството на ХАМАС, което отказа да ги изпълни и доведе до криза властта в автономията, отбелязва изданието.

Още с пристигането си в Ерусалим Райс успя да се срещне с външния министър на Израел Ципи Ливни

Припомняме, в петък Олмерт разговаря по телефона с американския президент Джордж Буш и двамата лидери обсъдиха възможните последствия от съглашението, подписано в Мека, както и иранската ядрена програма.
Според правителствен източник от Ерусалим Буш и Олмерт "имат еднакви възгледи за бъдещото палестинско правителство, което непременно трябва да изпълни исканията на "четворката".

Днес се очаква Райс да проведе отделни срещи с Махмуд Абас в Рамала и Ехуд Олмерт в Ерусалим, за да подготви тристранната среща.

Олмерт планира да обясни на Райс, че съглашението в Мека и последствията от него трябва да бъдат главна тема на срещата в понеделник.
Според правителствен източник Израел ще настоява, че дипломатически прогрес по отношение на новото палестинско правителство е възможен не само в случай, че то признае исканията на "четворката", но и ще действа в съответствие с издигнатите условия.

Олмерт и Райс ще обсъдят и въпроса какво ще се случи, ако ръководството на Палестинската автономия се съгласи с исканията или съответно не се съгласи.

Тристранната среща започва утре сутринта в ерусалимския хотел "Цитаделата на Давид", където са отседнали Кондолиза Райс и нейният кортеж. Очаква се разговорите да продължат няколко часа.