Италианската полиция разби джихадистка клетка във Венеция. Смята се, че групата планирала да взриви известния мост Риалто с надеждата да убие стотици туристи. Това пише британският вестник "Телеграф".

В серия от нощни операции, анттерористичната полиция е арестувала трима заподозрени. Те са от Косово, но живеят в Италия. Арестуван е и четвърти човек, непълнолетен, също от Косово.

В подслушвани телефонни разговори, заподозрените са празнували терористичната атака от миналата седмица в Лондон.

Припомняме, че тогава 52-годишният приел исляма Халид Масуд вряза кола в тълпа, разхождаща се по моста "Уестминстър". Загинаха трима души. След това Масуд намушка с нож полицейски служител пред парламента.

"Всички те са привлечени от идеологията на "Ислямска държава" и са заинтересовани от последните атаки, най-вече тази в Лондон, която похвалили", обясни прокурор.

Полицията е извършила обиски на 12 адреса в историческия център на Венеция, близкия индустриален град Местре, който е в непосредствена близост и град Тревизо. Полицията информира, че заподозряната клетка е наблюдавана от месеци. Всички има разрешения за пребиваване и живеят в Италия законно.

Детективи са подслушвали телефонните на членовете на групата. Те също са сваляли от екстремистки сайтове информация за това как да извършат терористични атаки. Не е ясно дали атаката е била неизбежна.

Двама от мъжете работили като сервитьори във Венеция, по информация от местен вестник. Един от заподозрените е арестуван в апартамент близо до историческата опера във Венеция.

Смята се, че около 300 косовари са отишли да се бият с ислямистки групи в Сирия и Ирак.

Кметът на Венеция поздрави силите на реда, че са извършили тази важна информация. Той им благодари за това, което правят, за да гарантират сигурността на града и неговите жители.