ЕТА Документация за производство на химическо оръжие е открита при обиск в дома на арестувани в Мексико активсти на баската сепаратистка организация ЕТА, съобщи пред испанското Национално радио представител на полицията на Мексико.

Според полицаите документите, които показват технологии за производство на опасното оръжие, както и намерените видеоленти и вътрешна документация на организацията, са “чисто злато” за испанските власти.

По думите на испанския министър на вътрешните работи Анхел Асебес арестът на 10 активисти в събота, 19 юли, е довел до пълно демонтиране на мексиканската структура на организацията.

Министърът съобщи, че в Мексико за първи път се провежда толкова мащабна полицейска операция против финансовите и чуждастранните структури на ЕТА.

Едновременно със задържането на активистите са били иззети и 1.2 млн. долара, които са били съхранявани в мексикански банки за нуждите на организацията.

Мексико доскоро отказваше предприемането на мерки против бойци и активисти на ЕТА, които на мексиканска територия подготвят терористични актове в Испания. Това обаче се промени след 11 септември 2001г. и започването на междунароната кампания против тероризма.