Бежанците, пристигнали досега в Италия, Гърция и Унгария, които ще бъдат разселени в други държави от ЕС, няма да имат правото да пътуват в Шенгенското пространство.
Това съобщи на пресконференция говорителят на Европейската комисия Наташа Берто, цитирана от кореспондента на БТА в Брюксел.

В сряда се очаква ЕК да предложи схема за квотно разселване на 120 хил. бежанци, пристигнали в посочените три държави, като България се очаква да получи квота от 1500 бежанци.

Берто отбеляза, че разселените няма да имат право сами да избират къде да бъдат преместени. От всички тях ще бъдат взимани отпечатъци и ще им бъдат издавани документи. Тези документи ще им дават единствено право на пребиваване в приемащата държава и някои социални придобивки, но не и право на пътуване. Дали разселените нарушават тези правила ще бъде установявано при проверки от полицията.

Идеята на ЕК за въвеждането на постоянен механизъм за разселването на бежанци в ЕС подлежи на одобрение с квалифицирано мнозинство от европейските министри, уточни говорителят. Такова мнозинство в Съвета на ЕС се осигурява с гласовете на 55 процента от държавите от ЕС или с гласуване със "за" от 16 от общо 28 държави.

Другият начин за постигане на квалифицирано мнозинство е предложението да бъде подкрепено от държавите в ЕС, които представляват най-малко 65 на сто от цялото население на общността.