Намиращият се в Индия новинарски портал NewsClick, който страната разследва за предполагаемо получаване на незаконно финансиране, обяви днес, че финансирането му е легално, както и че не публикува чужда пропаганда, съобщава "Ройтерс".

Изявление на разследваната новинарска агенция гласи, че е обвинена в престъпления съгласно индийският Закон за предотвратяване на незаконни дейности за предполагаемо разпространение на китайска пропаганда на своя уебсайт. "Остро осъждаме тези действия на правителство, което отказва да зачита журналистическата независимост и третира критиката като бунт или 'противодържавна' пропаганда", се казва в съобщението. "Цялото финансиране, получено от NewsClick, е било през приемливи банкови канали и е докладвано на съответните органи, както се изисква от закона."

Изявлението дойде ден след като полицията нахлу в офиса на англоезичния новинарски сайт в Ню Делхи, както и в домовете на журналистите и писателите, които работят за него. Обиските бяха част от разследването за предполагаемо незаконно чуждестранно финансиране, казаха двама правителствени служители.

Основателят и висшият административен служител на новинарския портал бяха арестувани.

Индия налага комендантски час в няколко района, засегнати от етнически конфликти

Индия налага комендантски час в няколко района, засегнати от етнически конфликти

Десетки студенти бяха ранени при размирици след протести срещу предполагаемото отвличане и убийство на двама студенти

"Специален екип за разследване започна операция по издирване, за да идентифицира всички онези лица, които вероятно са получавали средства от чужбина, за да управляват медийна група с основна цел разпространение на чуждестранна пропаганда", разясни служител на вътрешното министерство. Той обясни още, че акциите са били част от разследване на Дирекцията за правоприлагане, индийската агенция за финансови престъпления, по подозрение за пране на пари.

Длъжностни лица твърдят, че разследването е започнало след доклад на New York Times през август, според който NewsClick е част от глобална мрежа, която получава средства от американския милиардер Невил Рой Сингам, за да публикува предполагаема китайска пропаганда.

В изявлението на NewsClick се казва още, че не публикува никакви новини или информация по нареждане на който и да е китайски орган, както и че не приема указания от Невил Рой Сингам относно съдържанието им.

Акцията срещу новинарския сайт предизвика остри реакции от медийни групи и опозиционни политически партии. Гилдията на редакторите на Индия заяви, че е загрижена, че подобен вид разследвания и обиски са пореден опит да бъдат заглушени медиите.

Федералният министър на информацията Анураг Тхакур изтъкна, че разследващите агенции са независими и "ако някой е извършил нещо лошо", те действат срещу него.

Група сикхи протестира пред Златния храм срещу убийството на Ниджар в Канада

Група сикхи протестира пред Златния храм срещу убийството на Ниджар в Канада

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Индия да сътрудничи на канадското разследване