Групата от разследващи журналисти и експерти Bellingcat публикува доклад с  нови доказателства за участието редовни  руски войски в конфликта в източна Украйна, предаде Би Би Си.

Авторите на документа са анализирали спътникови снимки на руско-украинската граница в зоната на конфликта и са установили над 60 следи от тежка бойна техника, пресичащи границата.

Посочва се, че поне на 4 от местата, където е пресечена граничната линия,  става дума за движение в невиждани по-рано  мащаби, а при 20 случая на нарушаване на границата следите сочат към руската армия.

Журналистите отбелязват два типа пресичане на границата. В единия случай става дума за следи от военна техника, водещи към територията на Украйна с цел да се осъществят атаки от самата територия на страната.  Вторият тип следи водят към неустановени цели в дълбочина на украинската територия.

Установено е, че периодите, в които са  се появявали нови коловози от военна техника през границата  - през юли,  август, септември миналата година, са регистрирани най-интензивните  обстрели в крайграничните райони.

Авторите посочват също, че има и спътникови снимки, на които се вижда руска военна техника  край границата и по селските пътища, явно свързани с точките на пресичане на границата.

Като допълнителни доказателства журналистите посочват и снимки на руски военни от социалните мрежи с посочени на тях локации, от които следва ,ч е теса се намирали на територията на Украйна.

На базата на анализираните данни, авторите на доклада са достигнали до извода, че руските военни не само са участвали в бойните действия, но тяхното участие се е оказало решаващо за хода на конфликта.

В документа се казва, че „всички големи загуби на украинските сили през лятото на 2014 г. са свързани с действията на руската армия".

Би Би Си отбелязва, че няма  възможност да получи потвърждение на данните от документа, но същевременно напомня, че кореспонденти на световните медии, включително от Би Би Си, са свидетелствали за  постоянно движение на руска военна техника през границата.