Служители на разузнаването на САЩ са предупредили членове на Конгреса, че Русия се опитва да се намеси в предизборната президентска кампания в полза на Доналд Тръмп, като това е било направено в доклад, който доведе до внезапното отстраняване на изпълняващия длъжността директор на националното разузнаване, съобщават американските медии.

След като Тръмп чул за доклада, той наругал изпълняващия длъжността директор на националното разузнаване Джоузеф Магуайър в Овалния кабинет заради неговата нелоялност, уточнява "Вашингтон пост". Дотогава Магуайър беше водещ кандидат да стане постоянен директор на националното разузнаване, като бил казал на свои колеги, че очаква да остане на позицията.

Посланикът на САЩ в Германия поема Националното разузнаване

Посланикът на САЩ в Германия поема Националното разузнаване

Тръмп съобщи в Туитър, че ще назначи Ричард Гренъл...

Но вследствие на доклада на разузнаването и конфронтацията в Овалния кабинет, Тръмп обяви назначаването на твърдолинеен свой приближен, американския посланик в Германия Ричард Гренел, като действащ директор, което не изисква потвърждение от Сената.

Според в. "Ню Йорк таймс" докладът миналия четвъртък пред Комисията по разузнаване към Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) е бил предоставен от помощника на Магуайър, Шелби Пиърсън, определян като имащ "репутация на прям и откровен по отношение на предоставянето на разузнавателна информация".

В. "Вашингтон пост" уточнява, че Тръмп е останал с фалшивото впечатление, че докладът е бил предоставен ексклузивно на председателя на комисията по разузнаване към Камарата на представителите Адам Шиф, който действаше като главен прокурор в процеса по импийчмънт на президента. Тръмп се твърди, че се е убедил, че докладът ще бъде използван срещу него в изборите.

За разлика от Магуайър, вицеадмирал от запаса, който ръководеше Националния център за борба с тероризма, Гренел няма опит в разузнаването (той беше говорител на мисията на САЩ в ООН, преди да бъде назначен за посланик) и е известен с отявлената си партизанщина като член на Републиканската партия, особено в социалните медии.

"Така че назначението на Гренел е точно това, което изглежда - опит за политизиране на разузнаването и скриване на информация от Конгреса в изборна година, в която Русия отново помага на Тръмп", коментира Матю Милър, бивш говорител на министерството на правосъдието.

Според "Ню Йорк таймс" докладът от миналата седмица е бил спорен, като приближените на Тръмп в комисията по разузнаване са оспорили заключенията, аргументирайки се, че администрацията на Тръмп е била твърда по отношение на Русия.